DruštvoVesti

Zajednički projekat RAS i USAID pomogao razvoj privatnog sektora na jugu i jugozapadu Srbije

Razvojna agencija Srbije i Američka agencija za međunarodni razvoj USAID obeležile su konferencijom završetak četvorogodišnjeg PSD-Projekta za razvoj privatnog sektora koji je doprineo razvoju malih i srednjih preduzeća i preduzetnika južne i jugozapadne Srbije. Konferenciji je prisutvovala delegacija Novog Pazara predvođena gradonačelnikom Nihatom Biševcem.

Kao primer najbolje prakse predstavljen je projekat “Pešter agro klaster” iz Novog Pazara. Za uspešno sprovođenje projekta Regionalnoj razvojnoj agenciji SEDA uručena je zahvalnica. Zahvalnicu je primio direktor SEDE Samir Kačapor.

Prema njegovim rečima ovaj projekat je bio veoma značajan za prviredu Novog Pazara, Sjenice i Tutina. Pružena je podrška prilikom osnivanja novih preduzeća, stvaranja novih radnih mesta, ali je, kako objašnjava Kačapor, pružena finansijska kao i nefinasijska pomoć za firme koje postoje dugi niz godina. Kačapor ističe da je od 40 novoosnovanih firmi u okviru ovog projekta, čak 29 osnovano uz pomoć Regionalne razvojne agencije SEDA.  To, kako objašnjava, govori i o spremnosti naših privrednika da koriste raspoloživa sredstva, ali i o spremnosti Regionalne razvojne agencije Sandžaka da im u tome pomogne.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac bio je gost na svečanosti povodom završetka programa.

Biševac je poručio da je osnaživanje domaće privrede strateško opredeljenje. On je posebno naglasio da ovakvi rezultati ohrabruju te da mu je drago da je još jednom pokazan preduzetnički duh. Ovim projektom je, kako objašnjava Biševac, pružena finansijska pomoć privrednicima i stvorena je pozitivna poslovna klima. Biševac smatra da je posebno značajno da su se privrednici povezali međusobno, jer je to, kako tvrdi, najbolji način da pristupaju tržištu i međunarodnim fondovima.

Inače, ukupna vrednost projekta je 4 miliona dolara a njegov cilj bio je jačanje firmi iz privatnog sektora u 12 opština, ekonomski ugroženih područja južne i jugozapadne Srbije. Kroz projekat je podržano 184 preduzeća i osam klastera, otvoreno je oko 500 novih radnih mesta, oko 160 na određeno i više od 1.600 sezonskih radnih mesta. Projekat je realizovan uz podršku partnera Regionalne razvojne agencije Zlatibor, Regionalne razvojne agencija Sandžaka – SEDA, Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga Regionalne agencije za prostorni i ekonomski razvoj Kraljevo.

A. Ni./S. Ka.

Izvori: ekapija.rs; novipazar.rs

foto/novipazar.rs

Podeli