Društvo

Tehnički pregledi će izgledati drugačije

Još nije poznato kolika će biti cena tehničkog pregleda vozila kada na snagu stupi izmenjen Zakon o bezbednosti saobraćaja, ali sigurno je da više neće biti besplatnih tehničkih pregleda. U ovoj oblasti novi Zakon predviđa i druge zanimljive izmene.

Promene predviđene novim Zakonom, a u koje je još uključeno i snimanje samog tehničkog pregleda i obaveza zapošljavanja isključivo licenciranih  radnika, stupiće na snagu usvajanjem predloženih dopuna u Skupštini.  Za pregled jednog vozila potrebno najmanje 35 minuta. To znači da jedan set radnika na liniji u toku jedne smene može da pregleda najviše 15 vozila. Kako u Srbiji postoji 2.500.000 vozila i oko 1.250 linija tehničkih pregleda, da bi se izbegle enormne gužve biće potrebno da se radi i u drugoj smeni, sa više radnika. Izmene su najavljivane i ranije ali do sada ništa nije menjano u ovoj oblasti.

Sadašnje cene tehničkih pregleda za vozila B kategorije se kreću od 400 do 1.200 dinara.Tehnički pregled često su do sada plaćale osiguravajuće kuće uz polisu obaveznog osiguranja. Mnogi za tu uslugu nisu izdavali fiskalni račun, zbog čega je država ostajala bez miliona dinara godišnje.

Podeli