Politika

SDA: Ministarstvo odbrane da izuzme Bošnjake iz vojnih vježbi

” Stranka demokratske akcije Sandžaka se protivi pozivanju Bošnjaka na učešće u  vojnim vježbama i njihovom raspoređivanju u rezervni sastav Vojske “, rekao je generalni sekretar ove stranke, Ahmedin Škrijelj. On je na press konferenciji kazao da su brojni omladinci već dobili ovakave pozive, a da su njihovi roditelji zabrinuti zbog toga.

Škrijelj kaže da je takav strah opravdan jer,  kako je tokom konferencije rekao, “do sada nijedan zločin nad Bošnjacima Sandžaka počinjen od strane srpske vojske nije rasvijetljen”. On je pozvao Bošnjake da se ne odazivaju ovakvim pozivima.

“ Ovim putem pozivamo Bošnjake da se takvim pozivima ne odazivaju, kako sebe ne bi izlagali rizicima I opasnostima po život. Mi ovim putem pozivamo I srpsko pravosuđe da, s obzirom na zločine srpske vojske, uvaži realan i objektivan strah Bošnjaka od srpskih oružanih snaga kao razlog za neodazivanje,  te da Bošnjake po tom osnovu ne kažnjava prekršajno ili na bilo koji drugi način, a mi imamo primjere da se to dešava u Novom Pazaru”, rekao je generalni sekretar SDA Sandžaka.

On kaže da se SDA povodom ovoga slučaja obratila predsjedniku Republike, predsjednici Vlade i  Ministarstvu odbrane.  On je s tim u vezi ponovio stav prema kojem SDA i Bošnjačko nacionalno vijeće pozivaju Evropsku uniju da “hitno” organizuje dijalog između legitimnih predstavnika Bošnjaka i “srpskih vlasti”,  i naglasio da bi eventualno prisilno raspoređivanje u rezervni sastav vojske, stranka  SDA smatrala zastrašivanjem i državnim nasiljem.

Podeli