DruštvoPolitika

Potpisan ugovor o izradi projektne dokumentacije za restauraciju hamama

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i predstavnik Vakufske direkcije Turske, Suat Faruk Giraj, potpisali su danas ugovor o izradi projektno tehničke dokumentacije za restauraciju Isa-begovog hamama u  Novom Pazaru. Tokom sastanka je rečeno da će radovi početi naredne godine.

Vrijednost radova na izradi projektne dokumentacije biće veća od 80 000 evra, a izradu projekta vršiće eksperti iz Turske. Tokom sastanka izraženo je uvjerenje da će tokom ove godine biti izrađena sva neophodna dokumentacija i projekti, a da će već sledeće početi konkretni radovi na restauraciji ovog važnog kulturnoistorijskog spomenika.

“ Ovo je veliki dan za nas, za obnovu naše materijalne kulture i Isa-begovog hamama, tako da se nadamo uspješnoj realizaciji ne samo ovog, već i drugih važnih projekata koji su vezani za obnovu naše stare čaršije “, rekao je gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac.

Delegaciju je činio tim eksperata iz Turske koji su već realizovali sličan projekat restauracije hamama Isa-bega u Sarajevu.

Protokol o saradnji sa Direkcijom za vakufe Republike Turske potpisan je krajem 2017. godine, nakom posete Redžepa Taipa Erdogana Novom Pazaru i verifikacije inicijative o realizaciji zajednickog projekta.

Podeli