Društvo

Prve laparoskopske operacije u Novom Pazaru

Na Ginekološko-akušerskom odjeljenju Opšte bolnice Novi Pazar uspješno su sprovedene prve laparoskopske operacije. Dobro opremljena nova operaciona sala i tim stručnjaka iz Beograda i Sremske Mitrovice, koji vodi prve operacije i vrši obuku ljekara, omogućiće da najsavremeniji vid liječenja u ginekologji zaživi i u Novom Pazaru.

Brz oporavak pacijentica, znatno manje povrede na tijelu tokom zahvata, novi vid nadzora operacionog procesa  i veći estetski kriteriji koje donose nove metode neke su od prednosti  laparoskopije.

” Laparoskopski se mogu izvesti sve one operacije koje se rade otvaranjem trbuha, ali se na ovaj način rade lakše i brže. Što se tiče još jedne vrste operacija koje će se ovdje raditi, histeroskopije, koja je još jedan vid optičkih metoda kojom se sa malom kamerom ulazi u matericu i kojom se mogu ukloniti eventualne pregrade u njoj, polipi ili neki manji tumori. Ta metoda je veoma efikasna, omogućava nizak stpen bola i brži dolazak do materinstva “, kaže dr Dragan Malobabić, ispred tima ljekara Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici.

Prvim zahvatima ujedno je otvorena nova operaciona sala, koja je, kako su to i stručnaci iz Beograda potvrdili, veoma dobro opremljena i posjeduje rezervnu opremu. Nakon svih obuka ljekara u ovoj sali će moći da se  sprovedu  sve vrste ginekološih operacije, izuzev uklanjanja karcinoma.

” Ubuduće naši pacijenti ne idu u tercijalne zdravstvene ustanove već će se ovdje liječiti od steriliteta, cista, problemima sa trudnoćom uopšte. Moći će da se odrade sve vrste ginekoloških operacija, izuzev operacija u vezi sa karcinomom “, kaže načelnik Ginekološko-akušerskog odjeljenja, dr Adi Škrijelj.

Sve ovo omogućila je Turska agnecija za razvoj TIKA koja je donirala novu opremu,  ali je i realizovala brojna ulaganja u Opštu bolnicu Novi Pazar. Njen direktor dr Mirsad Đerlek, kaže da će se tokom 2018. realizovati interne i eksterne edukacije ljekara ali i da će se najvjerovatnije povećati njihov broj.

“Mi imamo u planu da vršimo i eksterne edukacije u okviru kojih ćemo ih slati na usavršavanje u Beograd, a što je dogovoreno sa predstavnicima Ginekološko-akušerske klinike u Beogradu i sa Ministarstvom zdravlja, ali će se neke od edukacija realizovati i u Turskoj “, kaže direktor Opšte bolnice Novi Pazar.

Đerlek ističe da Ginekološko-akušersko odeljenje ima veliki broj pacijentica, a da će novi način liječenja koristiti mnogima. On kaže da je krajnji  cilj usavršavanja i investicija da Opšta bolnica Novi Pazar bude jedna od najboljih u regionu.

 

 

Podeli