Politika

Ugljanin očekuje puno od Strategije o pristupanju zemalja zapadnog Balkana EU

“Bošnjaci priznaju državu Srbiju, ali samo onu koja će biti zasnovanu na vladavini prava, ali ne i srpsku državu. Srpska država za Bošnjake predstavlja genocidnu tvorevinu, sa neprihvatljivim imenom i načinom njene organizacije” – rekao je predsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sulejman Ugljanin na konferenciji za medije.

“Pojam srpske države su uveli ovi koji su danas na vlasti, a on je sam po sebi diskriminatorski nad svima koji ne pripadaju većinskom narodu. Mi insistiramo da u novom Ustavu Srbije Bošnjaci dobiju status naroda, da se Sandžaku obezbedi status pokrajine, odnosno srednji nivo vlasti, kao i na reviziji Akcionog plana za pristupanje Srbije Evropskoj uniji ”, rekao je Ugljanin.

On je novinarima rekao da ga raduje sutrašnje objavljivanje Strategije o pristupanju zemalja zapadnog Balkana Evropskoj unijji, u okviru koje će biti definisani svi rokovi i u okviru koje se nada da će biti određeni zahtevi BNV-a.

“Za nas je značajno da vidimo da li će bar neki od naših zahteva biti uključen u novu strategiju, jer smatramo da Evropa može biti efikasnija i da će u okviru nje Bošnjaci ostvariti svoja prava. Ključna stvar koja se zamera vlastima u Srbiji, ali i susednim državama jenepostojanje vladavine prava, pravne sigurnosti i jednakosti pred zakonom. Takodje, i medijske slobode  su problem ali i nedostupnost informacija od javnog značaja “- rekao je Ugljanin i dodao da već dugo BNV nije zadovoljno radom kancelarije EU u Beogradu i da će o tome obavestiti sve zemlje članice EU, preko postojećih prodecura.

 

 

 

Podeli