Društvo

U Novom Pazaru i Tutinu 18 obolelih od malih boginja

Od početka epidemije u Novom Pazaru i Tutinu registrovano je 18 obolelih od malih boginja. Svi oni su izlečeni i pušteni kući bez većih zdravstvenih komplikacija.  Povećan je i broj vakcinisane dece na ovoj teritoriji, a epidemiolozi upozoravaju da je najbolja zaštita od morbila vakcina, ali se savetuje i izbegavanje kontakt sa obolelima.

Aktuelna epidemiloška situacija u Srbiji je zabrinjavajuća imajući u vidu da je do sada najveći broj registrovanih slučajeva od 1997.godine, kada je zabeleženo preko 4000 obolelih i 7 smrtnih ispoda. Dr Goranka Lončarević iz Instituta za javno zdravlje dr Milan Batut, koja je danas posetila Novi Pazar kaže da se od početka epidemije ukazivalo na značaj imunizacije, jer je u poslednjih od 5 do 10 godina pad vakcinisane dece u predškolskom uzrastu.

Epidemilog dr Safet Ganić ističe da su svi oboleli pacijenti od malih boginja bili bez ozbiljnijih zdravstvenih problema, te da su izlečeni otpušteni sa odeljenja. U Novom Pazaru je osmoro obolelih, dok je u Tutinu 10. Ganić kaže da da je broj vacinisane dece na ovom području u porastu ističući da je edukacija roditelja o značaju vakcinacije imala uspeha.

Ganić dodaje da je pre epidemije oko 65% dece u predškolskom uzrastu bilo vakcinisano, dok je već sada taj broj oko 85%, što govori da se svest roditelja MENJA. On se nada da će taj broj i ubuduće biti u porastu, jer je potrebno da procenat bude  95%.

Podeli