DruštvoVesti

KUD “Ras“: Ograđujemo se od pisanja pojedinaca, mi smo deo Novog Pazara

Iz KUD-a Ras negirali su navode iz pisma poslatog predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću najoštrije demantujući njegov sadržaj.
Demanti prenosimo u celosti:

Povodom dopisa koji je u ime rukovodstva KUD-a „Ras“ iz Novog Pazara upućen predsedniku Republike Srbije, a koji se odnosi na „ nekorektan stav gradske Uprave Novi Pazar“ prema istom, ovom prilikom predsedništvo KUD-a, „ Ras“ daje zvanično saopštenje.

U dopisu koji je dostavljen Generalnom Sekretarijatu predsednika Republike Srbije od strane neodgovornog pojedinca KUD-a „Ras“, sa željom da mimo zvaničnih organa uprave Kud-a, navedenim dopisom poboljša svoj položaj u našem društvu i „finansijski pomogne društvu“, izneo je dosta neistina i netačnih podataka koji se odnose na odnos gradske uprave Novi Pazar i Kulturnog centra Novi Pazar.
U dopisu je navedeno da Kud „ Ras“ „ne dobija ništa od Gradske Uprave“, što je neistina iz razloga jer naše društvo zadnjih nekoliko godina isključivo preko konkursa za projekte koje raspisuje lokalna samouprava dobija novčana sredstva, kojima finansiramo razne aktivnosti u KUD-u, uključujući izradu narodnih nošnji i finanasiranje koreografija. U 2017. godini na osnovu projekta od grada Novog Pazara smo dobili novac u iznosu od 240 000 dinara.

Što se tiče rečenice da smo „jedino srpsko umetničko društvo u gradu“ možemo da kažemo da to nije tačno, jer, „Ras“ ne smatramo samo srpskim društvom zato što u našem društvu ima članova bošnjačke nacionalnosti, te iz tog razloga mi možemo biti samo Kulturno umetničko društvo svih građana Novog Pazara, koji od zaborava čuva kako tradiciju Srba tako i Bošnjaka Novog Pazara i cele regije.
Od lokalne samouprave Novi Pazar uvek smo angažovani, kada je za to imalo potrebe i uvek se rado odazivamo na sve njihove pozive, bez obzira da li se radi o manifestacijama kulturnog sadržaja u Novom Pazaru ili negde van grada.

Sa Kulturnim centrom Novi Pazar i njegovim rukovodstvom u poslednjih nekoliko godina imamo fantastičnu saradnju koja se ogleda u zajedničkim projektima i zajedničkim manifestacijama uključujući i celovečernji koncert i gostovanje nacionalnog ansambla „Kolo“.

Osim sa Kulturnim centrom Novi Pazar imamo dobru saradnju i sa drugim kulturnim organizacijama u Novom Pazaru kao što su „ Đulistan“, sa kojima smo u trenutnim pregovorima za organizaciju zajedničkog koncerta, što je možda i bio povod neodgovornog pojedinca, da „ Đulistan“ ali i druge kulturne organizacije uzme u negativan kontekst.
Smatramo da u Novom Pazaru nikom ne smetaju srpske pesme i igra jer da je tako na našim koncertima ne bi bilo po 600 gledalaca a Atletski stadion bi bio prazan, jer smo u toku prošle godine na njegovom otvaranju izveli upravo „ splet igara iz Šumadije“ gde smo bili nagrađeni velikim aplauzima od građana Novog Pazara.

Opaska „ Tuđin na svome“ nije tačna iz razloga što je „ Ras“ društvo koje sebe smatra delom ove sredine i ovog grada, što pokazjemo na mnogim takmičenjima i koncertima gde sa velikim uspehom izvodimo „bošnjačke igre Novog Pazara i okoline“. ( za izradu navedene koreografije kao i izradu narodne nošnje od grada Novog Pazara smo kroz projekte obezbedili novčana sredstva u toku 2015/2016 godine)

Trenutno u našem društvu folklorom se bavi više od 160 aktivnih članova raspoređenih u pet sekcija. Za petnaest godina našeg postojanja kroz naše društvo je prošlo više hiljada mladih, što može biti pravi pokazatelj da smo mi ti koji vode računa o tradiciji kako srpskog tako i bošnjačkog naroda na ovim prostorima.
Dana 09.12.2017. godine u dvorani Kulturnog centra Novi Pazar a u saradnji sa lokalnom samoupravom i Kulturnim centrom, održali smo godišnji koncert, što govori o dobroj saradnji sa svim institucijama našega grada Novog Pazara.

KUD „Ras“ je u prethodnih petnaest godina imao sličnih problema upravo zbog neodgovornosti pojedinaca, koji su svojom brzopletošću i velikom ambicioznošću nanosili velike štete „Ras–u“.
Zato mi nećemo dozvoliti da naš dosadašnji rad i trud kao i položaj u svetu folklora i odnos sa Gradom Novim Pazarom ( koji je uvek bio i biće uz nas odnosno uz „Ras“), neko naruši time što će se na ovako ružan način nametnuti da bude deo uprave našeg društva.

Rukovodstvo Kulturno Umetničkog Društva „Ras“ Novi Pazar, u potpunosti se ograđuje od navedenog dopisa, o čijoj sadržini nismo bili upoznati niti smo potpisnici istog.

Podeli