DruštvoVesti

Grad Novi Pazar: Pismo puno neistina, nećemo podleći ucenama

U Gradskoj upravi Novog Pazara šokirani su pismom koje je upućeno Predsedniku Republike Srbije i tvrde da to kulturno-umetničko društvo ima potpuno ravnopravan tretman i deli sudbinu svih ostalih udruženja koja se bave kulturom i tradicijom, te da se sredstva raspodeljuju na ravne časti.

Nakon otvorenog pisma Kulturno umetničkog društva „Ras“ Gradska uprava Novog Pazara oglasila se saopštenjem za javnost u kojem, između ostalog, ističe da je to društvo u pismo iznelo niz neistina. U tekstu saopštenja stoji:

„ Šokirani smo pismom koje je upućeno predsedniku Republike Srbije, a u kome se na najbezočniji način iznosi čitav niz nesitina na račun Grada i Kulturnog centra Novi Pazar. Zaista ne možemo da poverujemo da je bilo ko a ponajmanje KUD Ras mogao da iznese ovoliku količinu netačnih podataka kada je u pitanja naša dosadašnja saradnja. Ceo dopis je potpuno inskonstruisan i to na način da apsolutno pogrešno prikaže položaj KUD-a i njegov dosadašnji odnos sa lokalnom samoupravom
Ovo kulturno-umetničko društvo ima potpuno ravnopravan tretman i deli sudbinu svih ostalih udruženja koja se bave kulturom i tradicijom. Novca ima toliko koliko ima i raspoređen je na ravne časti. Ne postoji nikakva protekcija po nacionalnom ključu.

No, nije prvi put da neko pokušava da unovči činjenicu da živi u nacionalno mešovitom gradu. Naša multietničnost je naše bogatstvo, naša vekovna tradicija i mi sigurno nećemo dozvoliti da je neko prodaje za 50 ili 100 hiljada dinara pomoći.

Naravno da ovde nije reč o tome ko je Srbin a ko Bošnjak, već se sve svodi na mogućnost brze zarade. Autori tih i takvih „žalbi“ se po pravilu kod svog naroda predstavljaju kao branioci „srpstva“ ili „bošnjaštva“ a u stvari su sitne šićardžije koje iz svega samo žele da izvuku materijalnu korist za sebe.

Gradska uprava Novog Pazara i naša Skupština su multietničke institucije kao uostalom i ceo naš Novi Pazar. Upućeni smo jedni na druge da se čuvamo i pomažemo, i nikako i nikada nećemo dozvoliti da bilo ko ugrožava suživot i dobre odnose, bez obzira sa koje strane da dolazi.

Nacionalizam i šovinizam nisu emocije nego biznis na kojem su mnogi zaradili brzo i lako. To je biznis pretnji i ucena u kojem su žrtve svi naši građani. Mi niti imamo pravo niti hoćemo da podlegnemo takvim ucenama“ navodi se u saopštenju za javnost Gradske uprave.

Podeli