Društvo

“Kultura nas spaja” u Bijelom Polju

U  Centru za kulturu u Bijelom Polju, u organizaciji Kulturnog Udruženja Bošnjaćkog Omladinskog kluba održana je manifestacija pod nazivom,,Kultura nas spaja“.

Na njoj su učestovali kaligrafkinja iz Novog Pazara Selma Mekić, uz pevačicu tradicionalne izvorne balkanske muzike  Nine Strugar koja je pevala u pratnji Dženana Drekovića gitariste
bjelopoljskog čuvenog rock benda Crna Dama. Nastupila je i pjesnikinja Šejla Hot sa recitacijama stihova Maka Dizdara i Avda Međedovića.  Manifestaciju je otvorio Denis Mekić,
predsjednik Bošnjačkog omladinskog kluba koji  je kazao  da je udruženje osnovano sa ciljem okupljanja mladih oko plemenitih i lijepih ideja, kulturnog i humanitarnog karaktera i volonterizma.

On je dodao da se kroz specifičnosti bošnjačke kulture od muzike, umetnosti, folklora mogu prezentovati  bošnjačke kulturne vrijednosti u interakciji sa drugim kulturama i narodima u Crnoj Gori.

Glavna poruka ove večeri, prema rečima Mekića je da je  u  različitosti bogatstvo i da nas kultura spaja.

Kaligrafkinja Selma Mekić, je kazala, da arapska kaligrafija u Islamu zauzima posebno mjesto, tako da ne postoji ni jedna džamija i mesdžid,a da nema neki kaligrafski natpis ili riječ.
Patrik Milošević, koji vodi medjunarodnu organizaciju Škola filozofije,  je govorio o filozofiji i kulturi.

Nina Strugar je govorila o svom iskustvu mosta između Crnogorske I turske kulture, tradicionalnih, izvornih, naših pjesama koje su prevedene na turski jezik.

Podeli