Društvo

Novi poslovi za teže zapošljiva lica

U okviru realizacije projekta „Novi Pazar – novi poslovi“ obuhvaćene su tri ciljne grupe koje teže dolaze do posla. U cilju poboljšanja njihovog statusa raspisana su 4 javna poziva, koja su objavljena na sajtu Grada Novog Pazara, Regionalne razvojne agencije Sandžaka SEDA a i na sajtu Kancelarije za mlade.

Projekat „Novi Pazar – novi poslovi“ ima za cilj da pomogne ne samo građanima već i poslodavcima da kroz određene olakšice zaposle potrebne radnike. Ovaj program obuhvata povratnike po Readmisiji, Rome i mlade ispod 30 godina.

„Ovom prilikom bih, pre svega, pozvao poslodavce da se jave, nama u SEDI, za šta su im potrebni radnici. Takođe, koristim priliku da pozovem sva nezaposlena lica da dođu i da uz pomoć prekvalifikacija dođu do novog posla“, istakao je izvršni menadžer SEDE Almir Šaćirović.

Koordinator za Romska pitanja Elmaz Omerović kaže da njegovu kancelariju često posećuju ljudi kojima je pomoć potrebna, a ovaj poziv bi trebao da reši mnoge od njih, jer projekat nudi lakši put do posla.

„Pozvao bih sve ljude koji dolaze kod nas, povratnike po Readmisiji da dođu u agenciju SEDA, da se prijave za posao ako su zainteresovani za otvaranje svog biznisa ili za zapošljavnje kod nekog od poslodavaca. Takođe, pozivam i Rome koji su zainteresovani za ove vrste pomoći, a već sam obavljao razgovore sa dosta njih koji hoće da rade, pa bih ih pozvao još jednom da dođu u Regionalnu agenciju SEDA da se prijave i popune određene obrasce“, kazao je Omerović.

U okviru ovog projekta otvorena su četiri javna poziva.

  • Poslodavcima kojima su potrebni radnici nudi se 1500 evra po zapošljenom radniku kojem treba da obezbedi posao na godinu dana.
  • Oni koji traže posao a ne mogu se zaposliti u svojoj struci biće im omogućena prekvalifikacija za posao koji žele.
  • Početnici privrednici mogu da konkurišu za dobijanje sredstava u vrednosti od tri hiljade evra za kupovinu potrebne opreme.
  • Četvrti poziv namenjen je udruženjima i organizacijama za socijalno preduzetništvo.

Ovaj projekta Grad Novi Pazara implementira u saradnji sa Regionalnom razvojnom agencijom Sandžaka SEDA i organizacijom iz Beograda „Inicijativa za razvoj i saradnju“ a uz podršku GIZ-a. Pozivi su otvoreni do 2. Februara.

A. Ademović

Podeli