Društvo

Sve više dece prima MMR vakcinu

Zahvaljujući velikom angažovanju zdrastvenih radnika preko brojnih kampanja, broj vakcinisane dece MMR vakcinom je povećan. U odnosu na 30 odsto tokom prvih šest meseci, sada je taj procenat povećan na 83%.

MMR vakcina jedna je od najviše osuđivanih vakcina. Međutim, brojne kampanje i angažovanje zdrastvenih radnika, lokalne samouprave i medija pomoglo je da broj vakcinisane dece sada bude mnogo veći, iako još uvek nije zadovoljavajući, istakla je pedijatar i načelnica Dečijeg dispanzera Vesna Despotović.

„Od 1426 dece vakcinisano je 1248. To vam pričam o prvoj vakcini koja treba da se primi od 13 do 15 meseci. Naravno, nisu sva ova deca primila vakcinu u ovom periodu života već i sa tri, četiri i dve godine, ali uglavnom ovo je dobro. Malte ne od septembra, kada smo videli kako je katastrofalno stanje i kada smo alarmirali sve i ZZJZ, i lokalnu samoupravu, krenulo je povećanje vakcinisanih MMR vakcine. I dalje, molim roditelje da dovedu decu koju još uvek nisu vakcinisali jer nije bilo nikakvih neželjenih reakcija, istakla je Despotović“.

Ona je najavila da će sistematski pregledi dece za upis u prvi razred početi 29. Januara.

A. Ademović

Podeli