Društvo

Hronični bolesnici najugroženiji

 Promene vremena i temeperaturne oscilacije poslednih nekoliko dana nepovoljno utiču ne samo na hronične bolesnike koji su najugroženiji već i na zdarve ljude.Zbog toga lekari novopazarske Hitne službe imaju pune ruke posla.Prema podacima dr Nedžada Kršića,u toku 24h lekarsku pomoć zatraži oko 150 pacijenata a pored toga ima i više od deset intervencija na terenu.

Da vremenske promene deluju na zdravlje ljudi, potvrđeno je proteklih nekoliko dana kada je služba Hitne pomoći  imala i do 50 odsto više posla. Smenjivanje toplog i hladnijeg vremena, uz kišu i povećana isparenja, najviše je ugrozilo pacijente sa povišenim krvnim pritiskom i ostalim hroničnim oboljenjima.

 

Pored hroničnih bolesnika koji se sa razlogom javljaju Hitnoj službi ima i pacijenata koji se javljaju zbog klasičnih virusa uobičajenih za ovo ovo doba godine iako treba da se prvenstveno jave svom izabranom lekaru .Takvi pacijenti često prave nepotrebne gužve pa dr Kršić apeluje na njih da se jave upravo svom lekaru.

 

Međutim, ni fizički i psihički zdrave osobe nisu imune na promene koje se dešavaju u atmosferi kazao je dr Kršić .Saveti se uglavnom svode na to da, kad su meteorološki uslovi nepovoljni, osetljivi ljudi treba da ostanu kući, da ne planiraju nikakvo putovanje i da se ne zamaraju.Hronični bolesnici moraju redovno uzimati propisanu terapiju i voditi računa o ishrani.

 

B.B.

Podeli