Premijerno izvedena predstava „Bojte se Allaha: Smisao života i smrti Ćamila Sijarića“

U prvom zajedničkom projektu Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i Kulturnog centra Novi Pazar, na velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta u tom gradu odigrana je, dugo najavljivana, premijera predstave “Bojte se Allaha: Smisao života i smrti Ćamila Sijarića”, rađena prema autorskoj ideji reditelja iz Beograda Zlatka Pakovića.

Predstava „Bojte se Allaha: Smisao života i smrti Ćamila Sijarića“ snažan je novi apel ljudima s ovih prostora da se dozovu pameti i ljubavi. Osnovni cilj predstave sažet je u ideji da se bavi likom i velikim književnim opusom Ćamila Sijarića, značajnog književnika Sandžaka, Srbije i Bosne i Hercegovine, čije viđenje stradanja, opomena je za sve ljude svijeta.

U predstavi igraju glumica Selma Mehanović, Enes Salković i Saša Handžić iz ansambla Bosanskog narodnog pozorošta Zenica, te beogradski glumci Boris Milivojević i Vahid Džanković angažovani od Kulturnog centra Novi Pazar. Predstava je rađena pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i grada Novog Pazara. Novopazarska premijera predstve “Bojte se Allaha: Smisao života i smrti Ćamila Sijarića” biće izvedena u Kulturnom centru Novi Pazar 19. decembra a biće kamernog tipa.

A. Ni.

Izvor: N1; zenit.ba

foto: BNP Zenica

Podeli