Društvo

Novi Pazar, izuzetna evropska destinacija

Turistička organizacija Srbije proglasila je Novi Pazar izuzetnom destinacijom Evrope. Učešćem na konkursu “kulturni turizam” Turistička organizacija Novog Pazara pobjedila je tako što je na najbolji način predstavila kulturno naslijeđe grada. U konkurenciji je bilo 26 važećih prijava, od kojih su kandidati u užem izboru bili Zaječar, Kuršumlija, Novi Pazar, Bač i Sremska Mitrovica.

Direktorka Turističke organizacije Novi Pazar Ljiljana Lešević kaže da je ovo najveći uspjeh grada Novog Pazara iz oblasti turizma u poslednjih nekoliko godina i da će nakon ovoga Novi Pazar imati višesturuku turističku korist.

” Ovaj grad mladih i grad multikulture će biti uvršten u mrežu izuzetnih destinacija Evrope, zatim biće objavljen u različiti publikacijama i postati atrakcija za medije, novinare i blogere. Novi Pazar će na ovaj način dobiti priliku da se predstavi na svim važnim sajamskim manifestacijama u zemljama okruženja i Evrope “, rekla je Leševićeva za Radio-televiziju Novi Pazar.

Pobednička Turistička organizacija Novog Pazara bila je domaćin petočlanoj komisiji, a koja je u Novom Pazaru boravila dva dana i predstavila materijalno kulturno naslijeđe koje, između ostalog, obuhvata spomenike na UNESKO listi: srednjovekovni kompleks Stari Ras sa Crkvom Svetih apostola Petra i Pavla i manastire Sopoćani i Đurđevi Stupovi kao dio kulturne rute Saveta Evrope “Transromanika”, zatim znamenitosti iz osmanskog perioda – Novopazarsku tvrđavu sa starom čaršijom, Altun-alem i Lejlek džamiju, Isa-begov hamam i mnoštvo drugih lokaliteta i sadržaja koji odslikavaju viševekovno bogatstvo tradicije i dinamičan razvoj ove multikulturalne sredine.

Podeli