Ekonomija

Zovu privrednike iz Srbije: Ulažite u Afriku

 

Na skupu Privredne komore Srbije i Srpsko-afričkog investicionog foruma (SAIF) privrednicima iz Srbije su pozvani da više investiraju u Afriku.

Forum je okupio oko 100 učesnika iz Južnoafričke Republike, Zimbabvea i drugih afričkih zemalja, kao i više od 30 firmi iz Srbije, ali i kompanije iz Istočne Evrope, a gosti iz Afrike su poručili da investicije u Africi imaju bolju perspektivu nego na Zapadu, gde je ulaganjem nogo rizičnije.

Poslovno-investicioni forum SAIF je organizovan sa ciljem da približi i predstavi mogućnosti za unapređenje zajedničkih aktivnosti i jačanja privrednih veza Srbije i zemalja u okruženju sa JAR i Afričkim unijom.

Savetnik predsednika PKS Miroslav Miletić je rekao da je inicijativa za saradnju potekla tokom radne posete predsednika PKS Marka Čadeža u junu ove godine JAR, kada je Čadež upoznao i predsednika te zemlje Jakoba Zumu.

Naveo je da je ukupna robna razmena između Srbije i JAR bila skoro 17 miliona dolara u 2016. U izvozu prošle godine JAR se našao na 84. mestu na listi najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije, a u uvozu na 65. mestu.

“Pozitivan saldo bilans u poslednjih pet godina je bio na strani JAR, što je rezultatat uvoza iz JAR nerazvrstane robe, voća, kamena, pska i granita”, rekao je Miletić.

U prvih osam meseci ove godine, kaže, Srbija je najviše izvezla cigarete, hartiju, karton, transportere, delove i pribor za mašine, mašine za pakovanje i zavijanje, pneumatske gume, vatreno oružje i slične naprave, lekove i ostalo.

“U prvih osam meseci najviše smo uvezli iz JAR prirodni kaučuk, granit, kamioni, delovi i pribor za motorna vozila, grejpfrut, pomorandže i ostalo”.

Miletić je istakao da postoji mogućnost za povećanje saradnje u skoro svim oblastima, ali da je potrebno otkloniti probleme u transportu i ukloniti carinske i birokratske procedure. Podsetio je da je osnovana Zajednička privredna komora Srbije i Južne Afrike u aprilu 2017. u prostorijama ambasade Srbije u Pretoriji. U rad te komore mogu da se uključne pojedinici i privredni subjekti iz Južnoafričke razvojne zajednice, a otvorena je i za članstvo svih zainteresovanih iz Srbije.

“PKS je spremna da pomogne u ostvarivanju svih vaših ideja i planova”, poručio je Miletić.

Predsednik SAIF-a Žarko Tarić je rekao da postoji veliki potencijal za saradnju sa Afrikom i da je JAR ulaz za naše privrednike na tržište od 1,1 milijardu ljudi u Africi. Kako je rekao, JAR želi preko Srbije da se poveže i sa celim regionom Zapadnog Balkana, pošto sa Srbijom već ima saradnju i prijateljske odnose. Naveo je da je JAR jedna od infrastrukturno najrazvijenijih zemalja Afrike, sa razvijenim finansijskim sistemom.

“Imamo puno da naučimo iz privrede Južne Afrike, a Srbija želi da podstakne razmenu tehnologija u IT sektoru, infratrkturnom, mašinskom i drugim i to će biti tema susreta u narednim mesecima”, naveo je Tarić. On je dodao da za to postoji podrška predsednika JAR, kao i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Generalni sekretar SAIF Zolani Mkiva je rekao da je rekao da je SAIF osnovan kako bi pokrenuo odgovrajuće projekte koji su dobri za naše regione.

“Želimo da podstakenmo Balkan da investira u Afriku, jer budućnost je u Africi”, poručio je Mkiva dodajući da je na Zapadnu postalo veoma rizično da se ulaže novac. Kako je rekao, mnogo je bolje da srpski privrednici ulažu novac kod svojih prijatelja, pošto će tu biti mnogo bolje zaštićen.

“Instrument SAIF postaje platforma gde se donose značajne odluke. Ne možemo da se oslanjamo na svetske ekonomske forume. SAIF je mnogo bolja alternativa”, kazao je Mkiva dodajući da SAIF predstavlja 15 zemalja iz gotovo cele Afrike.

Načelnica Sekretarijata za finansije, privredu i preduzetništvo jučnoafričke provincije North-West Vendi Nelson je rekla da je se ta regija intenzivno bori protiv siromaštva, nezaposlenosti, kao i kvalitnije proizvode i razvoj oređenih industrija. Navela je da se stanovnici te provincije pretežno bave poljoprivredom, kao i da pokušavaju da razviju prehrambenu industriju.

“Imamo veliku stopu nezaposlenosti,fokusiramo se i na pomoć ženama i mladima”, dodala je ona.

Predsednik ZIM-SA Foruma Anele Ndlovu je rekao da bi voleo da se zemlje bivše Jugoslavije ponovo budu zajedno, “jer smo zajedno mnogo jači”. Rekao je da dolazi iz Zimbabvea i istakao da je ta zemlja veoma otvorena za poslovanje stranih kompanija i da je spremna da ugosti srpske privrednike. Srbi već posluju na ovom tržištu, možemo to i da proširimo”, naveo je on.

U okviru SAIF-a su organizovani B2B (biznis tu biznis) sastanci između afričkih i srpskih kompanija, a predstavljeni su i privredni potencijali Srbije, zemalja u regionu i afričkih zemalja.

Izvpor: TANJUG

Podeli