Kultura

”Skrivene sjene” istražuju uzroke nasilja

Pozorišna predstava ”Skrivene sjene”, u produkciji Centra za edukaciju mladih iz Travnika, izvedena je sinoć pred novopazarskom publikom. Pozorišno izvođenje ove dokumentarne drame, koja se bavi problemima porodičnog nasilja, organizovao je Centar za omladinski rad iz Novog Sada, u saradnji sa novopazarskom Kancelarijom za mlade i Kulturnim centorm, uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije.

Istražujuću uzroke i posledice ovog sveprisutnog problema društva, ”Skrivene sjene” prikazuju kroz šta sve prolaze žrtve nasilja u porodici. U pitanju je društveno angažovana dokumentarna drama interaktivnog karaktera, koja ruši tabue, razbija predrasude i, svakom izvedbom otvara nova važna pitanja. Značajan doprinos ovom umetničko-istraživačkom projektu dala je i novopazarska publika – kažu glumci.

‘’Imamo jedan segment u predstavi gdje ustvari ulazimo u publiku. Novopazarska publika je bila vrlo otvorena i davala je jako fine odgovore’’, kaže travnički glumac Matej Baškarad. I glumica Alisa Brkić istakla je upečatljivost iskrene publike, što će joj, kako je rekla, ostati u lepom sećanju na Novi Pazar.

Režiju potpisuje autorski dvojac Maja Pelević i Oliver Jović, koji su kreiralili tekst nakon iscrpnih intervjua sa socijalnim radnicima, žrtvama nasilja i predstavnicima različitih institucija. ”Skrivene sjene” će, kako se najavljuje, nastaviti da propituju svest društva, ali i spremnost na njihovo razotkrivanje.

S.Lj.

Podeli