Društvo

Novih 460 ari pod malinom

Zahvaljujući sredstima turske agencije za međunarodnu saradnju TIKA na ovom području biće posađeno još 73.600 malina. U okviru dva projekta, koliko je odobreno osim sadnica biće obezbeđeni i motokultivatori, koji će pomoći da se uspešnije i kvalitetnije obrađuje malina u narednim godinama. Planirano je da se dodeli i 11 sistema za navodnjavanje.

Na sednici Skupštine Međuopštinske unije poljoprivrednih udruženja usvojen je pravilnik o raspodeli i korišćenju sredstava, koja su dobijena od Turske razvojne agencije za međunarodnu saradnju i razvoj TIKA.

Tim sredstvima biće obezbeđene sadnice maline za 46 poljoprivrednih gazdinsatva i 15 motokultivatora, koje će preko udruženja koristtiti veći broj malinara, a  i 11 sistema za navodnjavanje. Predsednik ove organizacije Ismet Sajtarić kaže da je nastavak realizacije ovog projekta veoma značajan za one, koji su se odlučili da ove jeseni zasade maline.

“Zahvaljujući pomoći grada Novog Pazara , Poljoprivrednoj savetodavnoj stručnoj službi i Regionalnoj  razvojnoj agenciji Sandžaka SEDA kao partneru, nastavili smo sa realizacijom našeg pilot projekta u drugom krugu dobili smo sredstva za 46 poljoprivrednih gazdinstava. Oni će dobiti  po 1600 sadnica što ukupno iznosi  73 600  sadnica koje treba da zasadimo u jesenjoj sadnji. Do petka će predstavnici poljoprivrednih udruženja dostaviti spiskove i te ćemo poljoprivrednike pozvati na obuku.

Tražili smo i da nam kupe 15 motokultivatora, koji su nam i odobreni tako da će po 4 poljoprivrednika koristiti jedan motokultivator čime ćemo uspešnije i kvalitetnije obrađivati malinu u narednim godinama. Osim ovoga, od TIKE smo dobili 11 sistema za navodnjavanje koje ćemo dati poljoprivrednim udruženjima”, kaže Sajtarić.

Pomoćnik gradonačelnika Nihad Hasanović kaže da su dobijena dva od četiri  projekta, koliko je aplicirano kod turske agencije za međunarodnu saradnju.

”Mi ćemo nastaviti da apliciramo i u narednom periodu Poljoprivredna savetodavna stručna služba i grad Novi Pazar nastaviti da pomažu poljopribvrednicima, što je bilo slučaj i do sada. Nadam se da će i Skupština grada odvojiti više sredstava za poljoprivredu u 2018-toj godini”, kaže Hasanović.

Predsednik kluba voćara Vukomir Senović kaže da je prema oceni stručnjaka ovo područje povoljno za uzgoj maline.

Na ovoj sednici predsednici udruženja upoznati su sa uslovima, koje poljoprivrednik mora da ispuni, kako bi se našao na listi za dobijanje sadnica,a to su između ostalih da poseduje kvalitetno zemljište, na kojem je prethodno urađena potrebna analiza, da je registrovano poljoprivredno gazdinstvo, te da ima određenu mehanizaciju.

 

 

 

 

Podeli