Društvo

Epidemija na pragu

U celoj Srbiji pojačan je nadzor zbog epidemije malih boginja koja je krenula na Kosovu gde je, prema poslednjim podacima  oko 100 osoba zaraženo, a dvoje dece već umrlomeseci od morbila, to jest malih boginja.

Epidemiolozi i pedijatri upozoravaju da nismo kolektivno zaštićeni jer je ukupni procenat vakcinisanog stanovništva daleko od zadovoljavajućeg. Najmanje vakcinisanih  je u Nišu, Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu. Ni Novi Pazar im ne beži mnogo.Prema statistici koju je iznela načelnica novopazarskog Dečijeg dispanzera,dr Vesna Despotović u prvoj polovini 2017.godine vakcinisano je samo 19 procenata dece ,odnosno od ukupno 1426 , 1156 nije primilo MMR vakcinu,što je i poražavajuće i zabrinjavajuće-istakla je ona.

” MMR vakcina je vakcina oko koje se diže najveća prašina u smislu povezivanja vremena njenog davanja deci i vremena kada se obično javi autizam kod dece,a to je oko druge godine života,što lekarska struka naoštrije demantuje”,jasno je kazala dr Despotović i naglasila da ukoliko se ovakav stav kod roditelja ne promeni i ukoliko broj nevakcinisane dece bude rastao,epidemija je zagarantovana.

Zbog toga je za sredu ,25.oktobara, zakazan sastanak u Domu zdravlja sa direktorom dr Ervinom Ćorovićem na kome će prisustvovati pored načelnice Dečijeg dispanzera dr Vesne Despotović

i direktor ZZJZ Mr sci med.dr Šefadil Spahić gde će se razmatrati o rešavanju ovog problema a u četvrtak će se po istom pitanju,sastanak održati i u Gradskoj upravi sa predstavnicima za zdravstvo lokalne samouprave.

Jedan od stavova koji će sigurno biti sproveden jeste da svako dete koje nije redovno vakcinisano neće moći da ide u državni vrtić a ona koja već idu a nisu vakcinisana ili će morati da se vakcinišu ili neće više moći da idu u isti.

 

Inače,svako drugo dete u Srbiji nije primilo MMR vakcinu, koja najmlađe štiti od malih boginja, zauški i rubeole a ono što je posebno opasno, a što mnogi ne znaju, to je da oni roditelji koji ne vakcinišu svoju decu, osim njih ugrožavaju i ostalu. Naime, i ona deca koja su primila MMR vakcinu mogu da obole od malih boginja, rubeola i zauški, ukoliko se naruši kolektivni imunitet i dođe do epidemije.

 

B.B.

Podeli