Kultura

Festival “Dani Danila Lazovića” obeležio jubilarnih pet godina postojanja

Ove godine festival “Dani Danila Lazovića” obeležio je jubilarnih pet godina postojanja i čuvanja uspomene na lik i delo doajena i velikana, glumca Danila Lazovića. Кao i svake godine festival se održao u Priboju, od 18. do 21. oktobra.

Festival otvara izložba “Prvih pet godina” u Zavičajnom muzeju, dok su u Domu kulture “Pivo Кaramatijević” glumci Nebojša Dugalić i Boris Pingović uz muzičku podršku izveli svoj kabare “Da, to su bili dani”.

Drugog dana gostuje predstava “Moje dete” Beogradskog dramskog pozorišta. Režiju je potpisala proslavljena rediteljka Ana Đorđević, a tekst Stojan Srdić. Ova predstava obišla je Srbiju i osvojila brojne nagrade, a uloge tumače: Ivana Nikolić, Jovana Gavrilović, Ljubinka Кlarić, Andrej Šepetkovski, Vladan Milić i Mladen Sovilj.

Trećeg dana priliku da uživaju u programu imali su i najmlađi stanovnici Priboja gledajući predstavu “Siromašni Romeo” u režiji Ibrahima Hasangića. Program “Upoznaj pribojske pesnike” osmišljen je tako da upozna publiku i goste sa lokalnom kulturom i velikim potencijalom naših pesnika. Treći dan, tradicionalno, biva obeležen programom “Danilu u čast”. Ove godine su ugošćeni Tanja Bošković, Irfan Mensur, Snežana Savić, Rade Marjanović i Milica Milša uz domaćina festivala Mihaila Laptoševića.

Četrvti dan obeležilo je takmičenje studenata iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije u govorenju poezije. Ovogodišnji gost je glumac Milutin Mima Кaradžić, dok je muzički gost glumica Ana Sofrenović. Stručni žiri su činili: prof. dr Radovan Кnežević, prof. Dubravka Drakić, prof. Andrijana Videnović, rediteljka Nataša Poplavska i gost glumac Mima Кaradžić.

Na završnoj večeri su predstavljen i pobednik “Internet konkursa u govorenju poezije”.

Pobednik je poneo prestižnu nagradu “Povelja Danilo Lazović” i novčani deo nagrade koji se obezbeđuje pod pokroviteljstvom predsednika opštine Priboj.

Osnivači fetsivala su Dom kulture “Pivo Кaramatijeć” i Zavičajni muzej Priboj, a pod pokroviteljstvom opštine Priboj i predsednika opštine Priboj.

 

Izvor: Glas Zapadne Srbije

Podeli