Društvo

Svetski Dan jabuke

Brojnim predavanjima i manifestacijama o njenom značaju, u svetu se danas obeležava Svetski dan jabuke. Ova, prema rečima stručnjaka, kraljica voća jedina je dobila svoj dan na svetskom nivou.

Edib Murtezić, koji ima poljoprivredno gazdinstvo  u Kruševu, kaže da je bez obzira na sušnu godinu za uzgoj jabuke najbitniji  predan rad, dobra organizacija i praćenje noviteta I tada je te rezultat dobrog ploda jabuke  nemonovan.

Viši sanitarno ekološki inžinjer u Zavodu za javno zdravlje Danijela Kostić kaže da je jabuka voćka, koje sadrži brojne vitamine bitne za zdravlje čoveka, te da bi trebala biti neizostavna namirnica u toku dana.

Koliko se tačno proizvede jabuke u Novom Pazaru ne zna se tačno, ali podaci iz 2015 godine pokazuju da je 441 hektar zemljišta pod zasadom jabuke na ovom području.

Zbog svih prednosti koje jabuka ima po naše zdravlje, ona je s razlogom zauzela titulu kraljice voća, pa bi na našem jelovniku trebalo da se nađe svaki dan, napominje naša sagovornica. Upravo zbog toga, ovo voće dobilo je i svoj dan – 20. oktobar, koji se u svetu obeležava još od 1990. godine.

 

 

Podeli