Društvo

Izvoz mesa u Tursku šansa sa sandžačke stočare

Tokom posete predsednika Republike Turske Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji i Sandžaku, između ostalih, postignut je i dogovor o izvozu pet hiljada tona junećeg mesa godišnje za Tursku. Većina tog mesa, očekuje se da bude proizvedena na području Novog Pazara i Pešterske visoravni. Stočari kažu da je to ekonomska šansa za njih, koja će unaprediti tu poljoprivrednu granu.

Vest da će se u Tursku izvoziti više od pet tona mesa obradovala je ovdašnje stočare. Taip Plojović iz Lukara, jedan od najuspešnijih farmera na teritoriji Novog Pazara kaže da je vrlo značajno za poljoprivrednike da posluju bez gubitaka, jer se redovno dešava da im se proizvodi ne prodaju.

Kvalitet mesa, kao zdrave hrane, a pre svega, način uzgoja stoke i kvalitet pašnjaka, te meso proizvedeno sa halal sertifikatom preduslov je za tursko tržište, to su osnovni razlozi zašto Turska treba da uvozi meso iz ovog dela  Srbije. Iz Poljoprivredne stručne službe Safet Vesnić kaže da na ovom području  postoji veliki broj klanica, koji ispunjavaju uslove za tursko tržište.

Podsećamo da je u Beogradu potpisano 12 sporazuma, a u Novom Pazaru 4  iz oblasti  infrastrukture, ekonomije i trgovine. Osim izvoza mesa i mantije u Tursku, Novi Pazar će dobiti i rekonstruisan hamam, revitalizacija puteva prema Sjenici I Tutinu, ali i novi most u centru grada.

Podeli