Društvo

Obeležen Svetski dan hrane

Zavod za javno zdravlje, Predškolska ustanova Mladost i Dom zdravlja, 16. oktobar, Svetski dan hrane, obeležili su na poseban način. Mališani maskirani u voće i povrće izveli su ples i delili prolaznicima najzdravije namirnice.

Na ovaj način mališani su definitivno uspeli da  privuku pažnju prolaznika i  da istaknu značaj zdrave ishrane. A o tome u Zavodu za javno zdravlje kažu.

„Ovo je prilika da ukažemo na značaj postizanja cilja održivog  razvoja bez gladnih do 2030. godine. Osnovna poruka ove kampanje je da se ukaže na neophodnost humanitarnih akcija, u cilju prikupljanja pomoći, da bi se rešio problem ishrane i higijene. Prilagođavanje poljoprivredne proizvodnje i kljimatskih promena i dalje ulaganje u poljoprivredni razvoj“, objasnila je viši sanitarno-ekološki inženjer iz ZZJZ Danijela Kostić.

Ove godine se Svetski dan hrane, 16. oktobar obeležava pod sloganom „Promenimo budućnost migracija – unapredimo bezbednost hrane i poljoprivredni razvoj,” apelujući na jedan od najvećih problema današnjice – migracije stanovništva.

„Do migracija dolazi iz viših razloga, a to su najčešće ratni sukobi, politička nestabilnost, glad, siromaštvo i ekstremne vremenske prilike“, dodala je Kostić.

U znak obeležavanja oktobra kao meseca pravilne ishrane, ZZJZ je organizovao niz predavanja u predškolskim ustanovama kao i osnovnim školama od kojih je većina realizovana. Takođe su raspisali i konkurs za najbolj likovni i literarni rad na temu „Hrani se pravilno i budu zdrav“.

A. Ademović

Podeli