Društvo

Država pomaže rešavanje problema slepih i slabovidih

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić danas je u razgovoru sa predstavnicima Saveza slepih Srbije naglasio da će državni organi učiniti sve koliko mogu da pomognu u rešavanju problema sa kojima se slepi i slabovidi suočavaju tokom svakodnevnog života.

U skladu s tim, dogovoren je zajednički rad na izradi zakona o udžbenicima koji bi trebalo da bude na dnevnom redu jesenjeg zasedanja Skupštine Srbije, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.

Dogovoreno je da Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja nabavi štampače za Brajevu azbuku koja su za štampanje knjiga, časopisa i ostalih publikacija.

Tokom susreta, sagovornici su se dogovorili da reše status biblioteke Saveza slepih kao javne ustanove, kao i status slabovidih sportista kako bi postali deo Paraolimpijskog komiteta Srbije.

Pokrenuta je inicijativa za intenzivnije zapošljavanje slepih i slabovidih osoba.

Predsednik Vučić naglasio je da će se zajedničkim radom resornih ministarstava rada, zdravlja, kulture, prosvete, omladine i sporta i svim ostalim ministarstvima doći do unapređenja položaja, ne samo slepih i slabovidih osoba, već svih lica sa invaliditetom, navodi se u saopštenju.

Podeli