Društvo

Poljoprivredna mehanizacija olakšala rad poljoprivrednicima

Mehanizacija za obradu i pripremu zemljišta za setvu i skupljanje sena olakšala je radove poljoprivrednicima na imanjima. Poljoprivrednici ističu da je rad sa mašinama brži i efektivniji, kao i da je vreme obrade zemlje duplo smanjeno. Ova mehanizacija podeljena je u aprilu prošle godine.

Međuopštinska unija poljoprivrednih udruženja u okviru projekta „Unapređenje korišćenja novih poljoprivrednih tehnika i tehnologija“, koji su finansirali Evropska unija i  Vlada Švajcarske preko programa Evropski PROGRES, kupila je za 334 poljoprivrednika 90 priključaka za obradu i pripremu zemljišta za setvu kao i tri vrste priključnih kosačica.

„To su uglavnom rotacione freze, setvospremači, plugovi i drljače dok je drugi deo sredstava, naročito za Peštersku visoravan gde su poljoprivrednici najviše bili zainteresovani za kosačice, iskorišćen za kupovinu tri vrste priključnih kosačica koje su dale izuzetne rezultate ove godine i dve vrste sakupljača sena. Od opreme su kupljeni, uglavnom, mlinovi za preradu žita, odnosno za izradu prekrupe i cikloni koji se koriste za setvu strmih žita  i rasturanje veštačkog đubriva“, istakao je predsednik MOUPU Ismet Sajtarić.

Naša ekipa obišla je jedno od imanja u selu Požega gde su nam pokazali kako mašine rade. Kako kažu poljoprivrednici, setvospremač i dvobrazni plug, koje je dobilo udruženje Požega, odnosno 11 poljoprivrednih gazdistava koje koriste ove dve mašine, u mnogome su olakšale obradu zemlje.

„U zahvalnosti Poljoprivrednoj savetodavnoj i stučnoj službi i ljudima koji rade u njoj dobili smo prošle godine setvospremač i jedan dvobrazni plug koji nam je od izuzetnog značaja za naše radove“, istakao je poljoprivrednik iz Suhe Ćuprije Esad Hanuša.

„Velika je ušteda u radu, mnogo se manje troši goriva, vremena, mnogo se bolje zemlja obrađuje, sa ovom mašinom je dovoljno jedno oranje zatim se zemlja usitni i pripremi za setvu, a još veća prednost je što mnogo manje vlage izvlači iz zemlje“, kazao je poljoprivrednik iz Požege Redžep Kolašinac.

Diplomirani inženjer poljoprivrede Belkisa Curić kazala je da je korišćenje priključne traktorske mehanizacije i opreme regulisano pravilnikom koga treba da se pridržavaju sva poljoprivredna udruženja.

„Pravilnikom je predviđeno evidentiranje svakog radnog sata prema priloženom obrascu i plaćanje određene sume novca radi održavanja priključne mehanizacije. Svi poljoprivrednici uspešno su vodili evidenciju, i evo danas takav primer rada prikazujemo u udruženju Požega“, dodala je Curić.

Podsećamo, projekat „Unapređenje korišćenja novih poljoprivrednih tehnika i tehnologija“ finansirali su sa 80 odsto Evropska unija i  Vlada Švajcarske preko programa Evropski PROGRES kao i 37 poljoprivrednih udruženja međuopštinske unije sa 20 odsto. Vrednost kupljene mehanizacije je 53 hiljade evra.

A. Ademović

Podeli