Politika

ERDOGAN U BEOGRADU Vučić: Očekujem sve bolje odnose s Turskom, nije ovo 1389. godina

Dobri i prijateljski odnosi i unapređenje ekonomske saradnje dve zemlje suština su dvodnevne posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji. On i njegov srpski kolega Aleksandar Vučić danas su razgovarali i o ovim, ali i mnogim drugim temama, od energetike, preko poljoprivrede, do banjskog turizma…

docek_erdogana_palata_srbije_vesti_blic_safe

– Danas imam čast da se zahvalim predsedniku Erdoganu na poseti, i da kažem građanima obe zemlje da sam veoma zadovoljan sporazumima i razumevanjem dve zemlje, da ćemo graditi sve bolje i bolje odnose – rekao je Vučić.

On je kazao da je potpisivanjem zajedničke dekleracije između dve zemlje dogovoreno da se predstavnici dve vlade sastaju najmanje jednom godišnje, što u Srbiji, što u Turskoj.

– Srbija oseća Tursku kao prijatelja, tako smo se ponašali, tako ćemo se ponašati. Nije ovo 1389. godina, ovo je 2017. i želimo najbolje moguće odnose sa Turskom. Srbija je bila jedna od prvih zemalja koja je stala u odbranu institucija u Turskoj kada je pokušan puč, u odbranu legalnih i legitimno izabranih organa – rekao je Vučić.

Predsednik je kazao da je Srbija uvek izražavala protivljenje i saučešće zbog brojnih terorističkih akata u Tuskoj.

– Zahvalan sam i Vama i investitorima koji su ulagali i ulažu u Srbiju. To je bio slučaj sa, na primer, Krupanjem, gde turski investitor ovih dana želi da zaposli još ljudi. Zahvalan sam zbog fabrika u Leskovcu, Vladičinom Hanu, Lebanima u kojima ničega nije bilo. To je spas za to malo mesto – istakao je Vučić.

On je još naveo da će sutra biti potpisan memorandum sa grupom “Taj”, što će pomoći u zapošljavanju ljude i u Kraljevu. Vučić je naveo i da je u Srbiji veliki broj biznismena sa kojima će se danas razgovarati o raznim stvarima.

– Pričali smo o energetici, o snabdevanju gasom, o infrastrukturi poput autoputa Beograd- Sarajevo i Novi Pazar-Tutin-Sjenica. Razgovarali smo i o našim aerodromima. Turska je do dolaska Erdogana imala 25, a danas ih ima više od 50 – kazao je Vučić.

On je naveo da su Turci najbrojniji turisti u Srbiji, i da je njihov rast u odnosu na prošlu godnu 30 odsto.

– Imamo divne banje i lekovitu vodu, tako da sam zamolio predsednika Erdogana da njihove privrednike pošalje ovde, ako su zainteresovani da pogledaju, ulažu, osposobe… – rekao je on.

Kako je kazao, posebno je sa Erdoganom razgovarao o Bosni i Hercegovini, o tome da je “Srbija za čiste ruke i čiste odnose sa državama”, da ih gradimo, i da ćemo u tome imati podršku i sa turske strane.

Srpska kuhinja za Erdogana

– Sa mojim prijateljem sam razgovarao danas, imali smo polodonosne radove. Imaćemo i mogućnost da probamo i srpsku kuhinju, ali i razgovarati sa poslovnim svetom – rekao je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

On je objasnio da se već razgovori vode na ove teme, i da će biti prilike da se ulaže u Srbiju.

– Obim trgovine nije na nivou koji želimo, ali bismo želeli da krajem godine pređe milijardu dolara. Međutim, želimo da ona u što kraćem periodu bude tri ili pet milijardi – rekao je Erdogan.

Kazao je i da je Turska na polju izgradnje mostova, gradnje, brzih vozova i metroa veoma napredna, i da je za 15 godina uspela da napravi 19.000 kilometara puteva.

– Toliko smo spustili cene avio karata, da su skoro kao cene autobuskih karata. Želeli smo da ljudi koriste avione sve više – kazao je turski predsednik.

On je rekao i da je, kada se upoznao sa Vučićem, video da ima široke vidike. Kazao je i da će Srbija i Turska za dva dana potpisati ukupno 16 sporazuma, da će se dogovarati šta će i na koji način raditi.

Što pre put od Beograda do Sarajeva

– Trudićemo se da odlučno svoje poslove i ciljeve razvijamo. Najbitnije su edukacija, zdravstvo, pravda i bezbednost. Sigurno će biti onih koji će se buniti protiv zbližavanja Srbije i Turske, ali mi zaista želimo i sa Srbijom i celim Balkanom da napravimo korake kako bi se rešili problemi koji postoje – rekao je on.

Erdogan je kazao da je važno da se vrlo brzo napravi put između Beograda i Srajeva, i da je “put civilizacija”. Turski predsednik saradnju između Srbije i Turske vidi i u zdravstvenom turizmu, odnosno banjskom turizmu.

Turski tok

Erdogan je rekao da se gasovod Turski tok radi zajedno sa Ruskom federacijom. Kaže da se njegova gradnja nastavlja, i da se nada da će u najkraćem vremenu gas ovim gasovodom stići do Srbije.

– Nadam se da Putin neće gledati negativno na ovu stvar, i da će se problem vrlo brzo rešiti – kaže on.

Kazao je i da ne vidi da postoje bilo kakvi problemi sa Novim Pazarom, u koji sutra ide sa svojim “prijateljem Vučićem”.

– Nikada neći podržati etnički nacionalizam. To ću ponoviti i ovde i tamo – istakao je Erdogan.

Erdogan je u Beograd doputovao sinoć, a na aerodromu su ga dočekali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i članovi Vlade Srbije.

Danas je počeo zvanični deo njegove dvodnevne posete Srbiji, a Erdoganu je ispred Palate Srbija priređen svečani doček, uz intoniranje himne i obilazak počasnog stroja garde.

Na početku sastanka, Vučić se Erdoganu obratio sa “dragi prijatelju”, i zahvalio što je delegacija te zemlje došla u tolikom broju. Rekao je da je i gotovo cela srpska vlada prisutna.

– Srbija je iskreni prijatelj Turske i, ma kako to nekome čudno zvučalo, tako ćemo se ponašati – poručio je predsednik Srbije, istakavši da je Srbija nezavisna i suverena zemlja, i da njen odnos prema Turskoj nikada neće zavisiti od odnosa drugih zemalja prema njoj.

Vučić je, u pozdravnoj reči, podsetio na to da je Srbija iste večeri kada je pokušan puč u Turskoj, stala na stranu izabranih institucija i podržala demokratske vrednosti.

– To nigde, nikada i nijedne sekunde nismo krili. Imamo mnogo zajedničkih interesa u regionu, pre svega mir i stabilnost, i oni su od suštinskog značaja i zato vodimo dijalog sa Prištinom, koji za nas nije nimalo lak – podvukao je Vučić, uz opasku da smatra da smo “mnogo toga učinili i da se situacija u BiH stabilizuje”.

On je zaključio da “Srbija nikada nije bila faktor nestabilnosti na Balkanu”.

Predsednici Turske i Srbije Erdogan i Vučič razgovarali su danas u Palati Srbija nešto duže od jednog sata, a potom su nastavili razgovor na plenarnom sastanku sa članovima delegacija dve zemlje.

Nakon toga, potpisali su zajedničku političku dekleraciju o osnivanju Saveta za saradnju Srbije i Turske, dok su ministri u vladama Srbije i Turske potpisali nekoliko međudržavnih sporazuma, među kojima i reviziju sporazuma o slobodnoj trgovini između dve zemlje.

Takođe, Vučić i Erdogan danas će učestvovati i na zatvaranju Poslovnog foruma Srbija-Turska, gde će se obratiti učesnicima i prisustvovati ceremoniji potpisivanja Memoranduma o razumevanju.

Izložba u Erdoganovu čast

Vučić i Erdogan pre nego što su otpočeli tet-a-tet razgovore, obišli su izložbu u Palati Srbija, koja je priređena u čast turskog predsednika.

Reč je o postavci koju je priredio Arhiv Srbije, a u kojoj se nalaze dokumenta iz 17, 18. i 19. veka, među kojima su hatišerifi, ustavi, mape, dilpomatska prepiska na strarom turskom i srpskom jeziku.

Među eksponatima je i turski pečat koji je koristio Miloš Obrenović u prepisci sa turskom stranom, kao i mapa Beograda iz 18. veka koju su koristili turski upravnici grada u tom periodu.

Turski predsednik mogao je da vidi diplomatske izveštaje srpske delegacije iz Istanbula, kao i izveštaj o izboru kneza Aleksandra Karađorđevića iz 1842. godine i Turski ustav iz 1838. godine u prevodu na srpski jezik.

Veliki deo izloženih dokumenata je na staroturskom jeziku.

Jedan deo dokumenata iz 18. i 19. veka preveden je na turski jezik i izdat u posebnoj zbirci, koju će predsednik Srbije pokloniti turskom kolegi.

Sutra poseta Novom Pazaru

Sutra, 11. oktobra, Erdogan će posetiti Novi Pazar, Rašku, Kraljevo, Sjenicu, Tutin, Prijepolje, Novu Varoš i Priboj, a u sklopu posete, obaviće se i ceremonija potpisivanja protokola između grada Novog Pazara i opštine Raška sa Turskom agencijom za saradnju i koordinaciju.

Izvor: Blic

Podeli