Društvo

Održana javna prezentacija Procesa životne sredine i zdravlja

U cilju realizacije plana aktivnosti na lokalnom nivou i uključivanja lokalnih organa vlasti , u Novom Pazaru je održana javna prezentacija Procesa životne sredine i zdravlja u Srbiji. Ova radionica se realizuje uz podršku Svjetske zdravstvene organizacije i Grada Novog Pazara, u saradnji sa nadležnim ministarstvima i institucijama.

Prema riječima učesnika i organizatora radionice, cilj radionice upoznavanje nadležnih državnih organa, institucija i zainteresovane javnosti sa procesom životne sredine i zdravlja, aktivnostima koje su sprovedene od momenta potpisvanja Parmske Deklaracije, kao i sa ulogom lokalnih institucija i organa u daljem procesu.

Motivisanje lokalne i zainteresovane javnosti za proces donošenje odluka posebno je značajno za napredak u daljem sprovođenju ciljeva Parmske Deklaracije, istakla je epidemiolog Ministrastva zdravlja, dr Ljiljana Jovanović.

Grad Novi Pazar je ovog mjeseca poceo proces i proceduru za usvajanje plana  javnog zdravlja, važnog strateškog akta, a današnja radionica biće  veoma važan inikatoar i prvi korak u realizacij i ovog projekta, istakao je član Gradskog vijeća, Fevzija Murić.

Zavod za javno zdravlje prati sve parametre životne sredine i prema njihovim riječima čista životna sredina je bitan preduslov za dobar i kvalitetan život, dodao je dr Šefadil Spahić, direktor Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar.

Partnerska inicijativa i sinergetsko djelovanje nadležnih institucija , doprijeneće unapređenju procesa, kroz realizaciju programskih i projektnih prijedloga i drugih aktivnosti, na temu životne sredine i zdravlja u Jugozapadnoj Srbiji , kao i u čitavom regionu.

 

I.Hodžić

 

Podeli