Politika

SDP i zvanično dio vlasti u Tutinu

U Tutinu je održana sjednica Opštinskog vijeća na kojoj je implementiran sporazum o saradnji i učešću u vlasti Sandžačke demokratske partije u toj opštini, koji su, podsjetimo, prije mjesec dana potpisali predsjednik SDA Sandžaka Tutin Kenan Hot i predsjednik SDP Tutin Safet Derdemez. Cilj dvije najjače bošnjačke stranke je, kako je istaknuto, ekonomski razvoj te opštine. Koalicija je uslijedila nakon što su obe stranke još u decembru potpisale Deklaraciju o strateškom partnerstvu, u cilju uspostavljanja političke stabilnosti i pozitivne političke klime u Sandžaku.

Kučević: Ne znamo za podjele

Predsjednik opštine Tutin Šemsudin Kučević govorio je na sjednici Opštinskog vijeća o smjernicama rada i funkcionisanja lakolane samouprave u narednom periodu.

“Ovim smo dokazali da smo pobjedili sebe bez ikakve borbe. I sam sam bio inicijator Deklaracije o saradnji i učešću u vlasti koja je potpisana u decembru prošle godine. Ovim pokazujemo da podjele ne postoje. Od sada će ove naše tri stranke biti uvijek prve i najbolji partneri koji će raditi na razvoju Tutina”, rekao je Kučević.

Derdemez: SDP važan partner i politički faktor u Tutinu

Predsjednik SDP Tutin Safet Derdemez rekao je da je pred građanima Tutina period razvoja i prosperiteta.

“U vlast ulazimo kako bi svojim kapacitetima i stranačkim kadrom pomogli ekonomski i svaki drugi oblik razvoja naše opštine. Vjerujem da će uz pomoć potpredsjednika Vlade Rasima Ljajića ovdje biti realizovani brojni infrastrukturni projekti, te da će se na taj način stvoriti i povoljna klima za dolazak investitora. Imamo puno planova kako da razvijemo turizam te našu opštinu uvrstimo na turističku mapu Srbije, jer zaista imamo neiscrpne resurse u toj oblasti”, rekao je Derdemez.

Dio vlasti u Tutinu postala je i Srpska napredna stranka koja je prije mjesec dana koalicioni sporazum takođe potpisala sa SDA Sandžaka.

Podsjećamo, predsjednici SDA Sandžaka i SDP Sulejman Ugljanin i Nihad Hasanović potpisali su 20. decembra prošle godine Deklaraciju o strateškom partnerstvu, u cilju uspostavljanja političke stabilnosti i pozitivne političke klime u Sandžaku. Jedna od 13 tačaka ovog dokumenta navodi da će ove dvije stranke omogućiti obostrano učešće u vlasti u sandžačkim opštinama, pravljenjem novih koalicija ili proširivanjem postojećih.

Poštujući Deklaraciju, SDA Sandžaka je postala dio vlasti u Novom Pazaru, a prije toga SDP je postala dio vlasti u Sjenici.

A. Ni.

Podeli