Društvo

Niža otkupna cena maline

Međuopštinska unija poljoprivrednih udruženja održala je sastanak sa malinarima i vlasnikom hladnjače Agro-Neva Nenadom Jolovićem. Malinari uglavnom nezadovoljni otkupnom cenom koja je u odnosu na prethodne dve godine mnogo niža.

Visoke temperature ove godine većini proizvođača maline i pored svih agrotehničkih mera prepolovila je rod. Međutim, ima i onih na čiji rod suša nije mnogo uticala. Na sastanku koji je održan u Međuopštinskoj uniji poljoprivrednih udruženja, malinari i vlasnik AGRO-NEVA hladnjače dogovarali su se oko otkupne cene.

“S obzirom da je prva godina možemo kazati da smo zadovoljni. Jer ovo je ipak pionirski poduhvat za poljoprivrednike. Nadamo se da će uz našu saradnju i stručnost sledeće godine biti veći prinos i svima će biti bolje u odnosu na količinu proizvedenog voća”, istakao je vlasnik hladnjače AGRO-NEVA Nenad Jolović.

Otkupna cena od 150 dinara koja je ponuđena malinarima ove godine je veoma niska ističiu proizvođači maline.

“U odnosu na prošlu godinu kada je cena za kilogram malina iznosila 250 do 260 dinara, ovogodišnja cena od 150 dinara je veoma niska. I normlno je da, kao početnik kome je suša desetkovala rod, nisam zadovoljan otkupnom cenom”, rekao je poljoprivrednik Muir Sulejmanović..

Predsednik MOUPU Ismet Sajtarić ističe da je saradnja između malinara i vlasnika hladnjača izuzetna i da su svi uslovi potpisanih ugovora ispunjeni.

“Oni će danas svako za sebe reći kako im odgovara. Ko će sad da naplati a ko kasnije, jer prema ugovoru malinari mogu čekati do kraja i videti koja će otkupna cena biti i po toj ceni prodati maline. Takođe, govorilo se I o problemima koje su pratile naš rad”, istakao je Sajtarić.

Da bi imali dobar prinos maline, prema rečima stručnjaka, potrebno je pridržavati se svih agrotehničkih mera.

A. Ademović

 

 

Podeli