Marija stigla do Portorika, udari vetra 230 km na čas

Majami — Uragan Marija stigao do Portorika kao oluja četvrte kategorije, sa udarima vetra od 230 kilometara na čas, saopštio američki Nacionalni centar za uragane.

Centar uragana udario je u blizini mesta Jabukoa na jugoistoku ostrva, pošto se prethodno razornom snagom obrušio na malo karipsko ostrvo Dominiku, saopštio je američki Nacionalni centar za uragane. Skoro 900.000 ljudi ostalo je bez struje, a od siline vetra su na mnogim kućama odleteli krovovi i razbijeni su prozori.

Jedno drvo palo je na kola hitne pomoći, prenosi AP.

Građani koji su potražili utočište u teatru u San Hoseu premešteni su na drugi i treći sprat zgrade, javila je lokalna radio stanica.

Uragan se kreće preko Portorika, a u San Hoseu udari vetra dostižu 182 kilometra na čas, saopštava američki Nacionalni centar za uragane.

Guverner Portorika Rikardo Roselo upozorio je ranije da bi Marija mogla da pogodi ostrvo takvom snagom i razaranjem kakvo se nije videlo decenijama. “Izgubićemo veliki deo infrastrukture u Portoriku”, rekao je on i dodao da se očekuje i nestanak struje i prekid komunikacija.

Vlasti su upozorile građane u kućama drvene ili slabe konstrukcije da pronađu sigurnije utočište, prenose agencije. “Morate da se evakuišete. U protivnom ćete umreti. Ne znam kako to da kažem jasnije”, rekao je Hektor Peskera, komesar za javnu bezbednost na ostrvu.

Juče je potvrđeno da je jedna osoba stradala od posledica urgana Marija na francuskom ostrvu Gvadelup, a prijavljen je i nestanak dve osobe. Kako su precizirali iz lokalne uprave, osoba je stradala kada je na nju palo drvo.

Uragan nazvan Marija, druga snažna oluja koja je pogodila Karibe ovog meseca, pogodio je južne obale ostrva Gvadelup, nastavljajući dalje putanjom ka severozapadu, u pravcu američkih Devičanskih ostrva i Portorika.

Američki predsednik Donald Tramp proglasio je vanredno stanje u Portoriku i na američkim Devičanskim ostrvima i ovlastio Sekretarijat za unutrašnju bezbednost i Federalnu agenciju za vanredne situacije da koordinišu svu pomoć.

 

Izvor: B92

Podeli