Društvo

”Uživajte u raznolikosti ”

Novopazarskoj osnovnoj školi “ Jovan Jovanović Zmaj” je odobren projekat pod nazivom: ”Uživajte u raznolikosti”. Projekat će biti od velike važnosti kako za đake i nastavnike ove osnovne škole, tako i za sve škole u regionu. Projekat će obuhvatati obuku nastavnika u Engleskoj, a sve u cilju što bolje primjene inkluzije u osnovnim školama.

Inkluzija u obrazovanju  podrazumijeva pravo sve dece na obrazovanje, počev od predškolskog uzrasta, do visokog obrazovanja. Ona obuhvata:

  1. Djecu sa smetnjama u razvoju
  2. Djecu sa invaliditetom
  3. Djecu iz marginalizovani grupa
  4. Darovitu djecu

To znači da bi svako dijete, shodno svojim mogućnostima napredovalo i usvajalo gradivo, što bi podrazumijevalo da se svakom djetetu prilagođavaju sadržaji i brzina usvajanja istih. U cilju što bolje primjene inkluzije u školama,  nastavnici OŠ “ Jovan Jovanović Zmaj “ će proći obuku u Engleskoj, te će poslije završene obuke na najbolji mogući način prenijeti stečena zanja I to od najboljih.

Prema riječima učesnika i koordinatora ovog projekta , ovakav projekta biće od velike koristi ne samo za ovu osnovnu školu, već i za ostale škole u regionu. Projekat je finansiran od strane Erasmus Plusa.

I. Hodžić

Podeli