Ekologija

Održan okrugli sto “Životna sredina, kvalitet vazduha i vode”

Tim Ujedinjenih nacija u Srbiji organizovao je okrugli sto “Životna sredina, kvalitet vazduha i vode, i posledice po zdravlje sa osvrtom na UN održive ciljeva razvoja u okviru Agende 2030.”, uz učešće Ministarstva zdravlja, Ministarstva životne sredine, EU Delegacije u Srbiji kao i predstavnika UN agencija i relevantnih nacionalnih institucija i civilnog sektora.

Jedan od učesnika ovog okruglog stola je bio i državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, dr Meho Mahmutović, koji je govorio na temu: “Životna sredina, kvalitet vazduha i vode i uticaj na zdravlje, u kontekstu UN Agende 2030.”

Nakon uvodnog obraćanja predstavnika UNDP i  Svetske zdravstvene organizacije (SZO), kao i predstavnika relevantnih ministarstava i EU Delegacije, tim UN-a predstavio je svoj dosadašnji rad u kontekstu životne sredine. Drugi deo okruglog stola bio je posvećen aerozagadjenju i rezultatima istraživanja Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji, uz prisustvo predstavnika SZO iz Kancelarije u Bonu.

Vlada Republike Srbije je sa Timom UN-a zaključila petogodišnji Okvir razvojnog partnerstva za period od 2016. do 2020. godine koji je usklađen sa nacionalnim razvojnim prioritetima i procesom predpristupnih pregovora sa Evropskom unijom, a naročito se odnosi na proces dostizanja ciljeva održivog razvoja u okviru UN Agende 2030. Stoga je i ovaj skup posvećen isticanju angažovanosti Republike Srbije u sprovođenju ciljeva održivog razvoja.

 

 

 

Podeli