Društvo

Toplo vreme odložilo spremanje zimnice

Visoke temperature u velikoj meri utiču na početak spremanja zimnice. Prema rečima prodavaca sa spremanjem bi trebalo da se počne sredinom septembra a mažda i kasnije. Međutim, najvrednije domaćice, su već sada počele sa pripremama, jer kako kažu, prvi rod je najbolji.

Leto je na izmaku i bliži se vreme spremanja zimnice. Na novopazarskoj Zelenoj pijaci ovog utorka, moglo se naći raznih vrsta paprika. Prema rečima prodavaca, još uvek je rano za zimnicu, jer su temperature i dalje visoke. Međutim one najvrednije domaćice, koje imaju prostor za zimnicu i na ovako visokim temperaturama, već sada su počele sa spremanjem. Kako kažu, od prvog roda je najbolja zimnica.

Prodavci ističu da se na pijaci već sada mogu naći brojne vrste paprika ali da cena isključivo zavisi od kvaliteta.

„Domaću papriku sada možete naći po ceni od 70 do 100 din, šilja je 50 dinara. Još uvek su to male količine robe na pijaci, ali posle Bajrama biće više robe i nadamo se većoj potražnji“, istakao je prodavac Safet Demirović.

Prodavci, takođe, ističu da će se posle Bajrama, troškova oko škole i kupovine drva, povećati i prodaja svih potrebnih namirnica za zimnicu. Ali su naglasili i da će sve te namirnice, kako potražnja bude veća biti i skuplje.

A Ademović

Podeli