Društvo

Građani: Sanacija pešačkog mosta od velikog značaja

 

Pešački most prema Hamamu uskoro će biti saniran, nakon što je firma “Granit-mont” iz Novog Pazara pobedila na tenderu za izbor izvođača radova. Građani sa kojima smo razgovarali kažu da je sanacija bila neophodna, jer je most dotrajao.

Na ovom mostu je propalo sve: kamena obloga stepeništa, ravni deo mosta, rukohvati i ostali drveni delovi. Sledi uklanjanje kamenih obloga, promena hidroizolacije i zamena dotrajalih drvenih delova. Projektom je predviđeno da se kamene obloge zamene štokovanim i poliranim mermernim pločama. Tender za izbor izvođača radova je završen, a najbolju ponudu dalo je preduzeće Granit mont, koje je tražilo da ovaj posao obavi za 1.076.500 dinara bez poreza na dodatu vrednost, što je povoljnije od ponude koju je dalo AD “Ukras” koje je za sanaciju ovog mosta tražilo oko 80.000 dinara više.

Sredstva su obezbeđena iz gradskog budžeta, a rok za završetak radova je do kraja ove građevinske sezone. Građani sa kojima smo razgovarali kažu da je mosta dotrajao te da je sanacija od velikog značaja.

Kako je ranije najavljeno, u toku su pripreme za sanaciju mosta kod Predškolske ustanove “Mladost”, koji bi trebalo do kraja godine da dobije odgovarajuće trotoare. I ovi radovi finansiraće se novcem iz gradske kase.

U toku su i radovi na izgradnji mosta u naselju Jalija, koji treba da poveže centar grada sa magistralnim putem Raška – Novi Pazar – Ribariće i poslovnom zonom koja se nalazi u tom delu grada.

Vrednost ovih radova je 23,6 miliona dinara i izgradnju finansira Vlada Srbije. Kako je ranije rekao pomoćnik gradonačelnika Nihad Hasanović,  još je neizvesno kada će da počne rekonstrukcija mosta u samom centru grada, u narodu poznatom kao Velika ćuprija. On povezuje grad sa Starom čaršijom, kulturnim dobrom od izuzetnog značaja i nalazi se podno gradskog bedema, zato njegov novi izgled mora da bude uklopljen u ambijentalnu celinu. Idejno rešenje je izabrano na javnom konkursu i ono je dostavljeno i Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu. Preko ovog mosta odvija se glavni gradski saobraćaj i na stručnjacima je da pronađu rešenja koja će zadovoljiti kriterijume ambijenta i potrebe pešaka i vozača. Velika ćuprija se godinama nalazi na spisku gradskih kapitalnih investicija i predračunska vrednost mu je 200 hiljada evra.

Podeli