Društvo

Ljajić: Utvrditi pričinjenu štetu od nepogoda

Suša je ove godine, prema preliminarnim podacima, u proseku napravilu štetu na svim kulturama oko 30 odsto, saopšteno je u Privrednoj komori Srbije. Direktor Sektora agrara Veljko Jovanović, izjavio je da će suša podići cene poljoprivrednih proizvoda, ali da je još rano govoriti o uticaju na tržište.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da u ovom trenutku još uvek ne može da se govori o merama koje će država preduzeti zbog nedavnih elementarnih nepogoda, suše i grada, sve dok se ne utvrde tačne razmere pričinjene štete.

Ministar trgovine izjavio je da bi se uzdržao od procena koliko su usevi ili otkup manji ove godine zbog vremenskih nepogoda. On je na pitanja novinara, šta će država preduzeti povodom suše i grada koji su pogodili pojedine delove naše zemlje, rekao da država priprema analizu nastalih šteta.”Ministarstvo poljoprivrede to radi i priprema. Tek kada budemo imali jasne podatke onda ćemo moći da govorimo i o eventualnim merama”, rekao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, državi uvek ostaje mogućnost i mehanizam da reaguje iz robnih rezervi, kako bi se očuvala i cenovna stabilnost i stabilnost u smislu snabdevanja osnovnim životnim namirnicama.”Ali u ovom trenutku, još uvek ne možemo da govorimo o tim merama, dok ne vidimo kakve su tačno razmere ove štete”, kazao je ministar Ljajić.

Podeli