Društvo

Godišnji sastanak Asocijacije “Sena i Sava”

U osnovnoj školi u Blaževu juče je održan godišnji sastanak Asocijacije „Sena i Sava“ iz Pariza. Radi se o jednom od dva fonda Novopazarca i Francuza Rodoljuba Nićiforovića, preko kojih stipendijama i godišnjim nagradama pomaže učenike i studente, ali i druge stvaraoce iz ovoga kraja.

Druga fondacija nosi naziv „Zadužbina Rodoljuba Nićiforovića“, sa kapitalom od oko pola miliona evra, a realizuje svoje aktivnosti na kulturnom, umetničkom, prosvetnom, socijalnom i drugim planovima, podržavajući inicijative, akcije i realizacije pojedinaca i organizacija. Juče je održan godišnji sastanak Asocijacije „Sena i Sava“, koju je ovaj dobrotvor osnovao zajedno sa suprugom Šantal po povratku u Pariz iz bombardovanog zavičaja 1999. godine.

Na sastanku u Blaževu bilo je 23 kandidata za stipendije i nagrade ove fondacije. Na samom početku najboljim studentima su uručena priznanja u obliku diploma i novčane nagrade. Jedino merilo za njihovo dobijanje je rezultat. Neko od prisutnih se u svom komentaru glasno zapitao zašto sve to ovaj čovek radi. Svoje bogatstvo mogao je i sebičnije da upotrebi.

„ To je tako meni zadovoljstvo kad mogu da pomognem nekome. Pravo zadovoljstvo, znate. Neko voli da ima, a ja volim da budem, da pomognem drugima, da sam u kontaktu i razmenjujem stvari i ideje“, kaže Nićiforović.

Za proteklih 19 godina Asocijacija „Sena i Sava“ podelila je u obliku stipendija i nagrada oko 200 hiljada evra.

 

 

Podeli