Društvo

Mala matura – ispit iz matematike

 

 

Mala matura predstavlja zvaničan završetak osnovnog školskog obrazovanja.Od prošle godine maturanti moraju da ostvare 50 bodova da bi upisali četvorogodišnju školu. Juče je polagan ispit iz maternjeg jezika, a danas iz matematike.

Učenici osnovnih škola na završnom ispitu mogu da ostvare ukupno 30 bodova, a uspeh u školi se boduje sa maksimalnih 70 poena. Broju poena ostvarenih na osnovu uspeha i na završnom ispitu, dodaju se bodovi sa medjunarodnih i republičkih takmičenja. Po objavljivanju konačnih rezultata sledi predaja liste želja, a raspored učenika po školama biće objavljen 3. jula, dok je 4. i 5. jula predviđeno da se obavi upis učenika u srednje škole. Danas su osnovci polagali ispit iz matematike.

„Danas su učenici polagali ispit iz matematike, juče je bio ispit iz srpskog i bosanskog jezika. Ukupno imamo 149 učenika, od kojih 125 polaže ispit na srpskom, a 24

na bosanskom jeziku. Kada su u pitanju rezultati sa jučerašnjeg testa možemo da budemo zadovoljni pokazanim znanjem“ kaže Edin Dugopoljac, direktor OŠ Stefan Nemanja“.

Osnovci iz ove škole uglavnom izražavaju želju da nastave školovanje u medicinskoj školi i gimnaziji. I prošle godine najveće interesovanje malih maturanata bilo je za medicinsku i  ekonomsku školu i gimnaziju. Ove godine 127 škola upisivaće učenike po dualnom modelu obrazovanja – učenje kroz rad.Sutra će učenici polagati kombinovani test sa pitanjima iz istorije, biologije, geografije, fizike i hemije. Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 18, a konačni 23. juna. (D.J.)

Podeli