Društvo

Rijaset Islamske zajednica u BiH zabrinut zbog rušenja

Rijaset Islamske zajednica u BiH izrazio je zabrinutost vešću o rušenju versko-kulturno-obrazovnog objekta u Zemun Polju koje su zbog nedovršene procedure sinoć organizovale vlasti Republike Srbije.

Islamska zajednica u BiH razume potrebu da se sprovode zakoni Republike Srbije ali insistira na tome da se istovremeno moraju poštovati verske slobode svih građana i omogućiti im da na legalan način ostvare svoja prava.

’’Već duže vremena IZ u BiH i međunarodne organizacije upozoravaju na probleme s kojima se susreću muslimani u Srbiji u ostvarenju osnovnih verskih prava kao što je pravo na okupljanje i izgradnju verskih objekata. Načinom na koji je ovaj verski objekt srušen i pored protivljenja građana u predramazanskim danima šalje se loša poruka i narušavaju nastojanja da se u Srbiji i regionu obnovi poverenje’’ smatraju u IZ u BiH.

U Rijasetu IZ u BiH izražavaju nadu da će se sinoćna greška ispraviti i da će muslimani u Srbiji i njene vlasti čim pre iznaći rešenje kako bi se omogućila legalna izgradnja verskih objekata i džamija koje su već duže vremena potrebne vernicima i čiju izgradnju oni traže godinama.

 

Senada Kalić

Podeli