Društvo

Novopazarci čekaju Ramazan

Sutra počinje Ramazan – sveti mesec za vernike muslimanske veroispovesti. To je deveti mesec muslimanskog, lunarnog kalendara, u kojem je, između ostalog, počelo objavljivanje Kur’ana. Građani Novog Pazara, pripadnici Islama, spemni su, kažu, za doček ovog, po svemu posebnog meseca posta.

U Ramazanu obavezan je post – potpuno uzdržavanje od jela, pića i telesnih zadovoljstava od zore do zalaska Sunca svih 30 dana, i to se smatra jednim od stubova Islama. Tokom ovog meseca život u čitavom islamskom svetu poprima poseban ritam. Ljudi se međusobno više posećuju i zajedno provode večeri. A pripreme za doček ovog, za svakog muslimana najdražeg gosta, traju danima: sređuju se kuće, avlije, pripremaju najlepša tradicionalna jela…

Novopazarci su spremni za doček ovog mubarek meseca posta. Kažu da se Ramazan oseća u vazduhu, i u dušama vernika, ali i na njihovim licima. Takođe, primećuje se i na ulici, povećanom prometu u trgovinama, a čekanje u redu za pitice pred novopazarskim pekarama su najupečatljivije slike tokom Ramazana. To se očekuje i noćas pred pvi sufur. Post u Novom Pazaru počinje od 2 sata i 38 minuta po ponoći, pre zore, i trajće sutra do zalaska sunca u 20 časova i 15 minuta.

S.Lj.

Podeli