Društvo

Ispraćena još jedna generacija svršenika dvije sandžačke medrese

U dvorani novopazarskog Kulturnug centra održana je svečana akademija maturanata “Sinan–begove” medrese u Novom Pazaru i maturantica ženske, “Baki-hanuma” medrese u Prijepolju. Svečanost je organizovao Rijaset IZ Srbije.

Pred svojim profeorima, roditeljima, predstavnicima Islamske zajednice Srbije, ali i brojnim prisutnim u novopazarskoj Koncertnoj dvorani, svršenici novopazarske “Sinan–begove” medrese i ženske “Baki-hanuma” medrese iz Prijepolja su svojim likom i djelom pokazali ko su, šta su naučili u dosadašnjem školovanjju. Oni su javno preuzeli odgovornost i emanet koji nosi njihov budući poziv imama, hodža, muderisa, hatiba, jednom rječju učitelja vjere islama. Jedan od savjeta koji je maturantima uputio Resu ul ulema Islamske zajednice Srbije, Sead def Nasufović  jeste da budu ustrani nosioci svoje vjere:

“Oni svoju mladost posvetiše da klanjaju pet vakata namaza, posvetiše je učenju Kurana časnog, posvetiše je halal i lijepom životu onda kada je najteže odricati se mladalačkih želja…. Ovi mladi ljudi koji stoje iza mene odlučili su da Allahu dž.š poklone ono što im je najdraže, svoju mladost.”, rekao je tokom svečanosti reis ul ulema Islamske zajednice u Srbiji, Sead ef. Nasufović.

Nasufović je istakao da osnovni cilj postojanja medrese u okviru Islamske zajednice Srbije jeste da se njome prenesu sadržaji vjere i njeno duhovno iskustvo, te da se njenim učenicima pruži cjelokupan pogled na svijet i život.

On je kao uspjeh istako i da Sinan-begova medresa  izvršila bratimljenje sa dvije ovakve škole u Bursi i Antaliji, a da će IZ Srbije pomoći istaknutim maturantima da studiraju na prestižnim turskim univerzitetima.  Svečanost je pratio bogat kulturni i vjerski program.

Podeli