Društvo

Zakon o zakupu nije opametio stanodavce

Novi zakon o zakupu, koji je uveliko na snazi, još uvek nije opametio stanodavce da moraju prijavljivati zakupce i da na dobit od stanarine moraju plaćati porez.  Za neplaćanje poreza stanodavci mogu da odgovaraju prekršajno ili krivično, i plate kaznu od 5.000 pa do 150.000 dinara, a ukoliko visina utajenog poreza prelazi iznos od 150.000 dinara, zaprećene su i kazne zatvora. S druge strane, kazna za nekog ko živi na tuđoj adresi, a nije prijavljen, kreće se od 20.000 do 50.000 dinara.

Tačan broj podstanara u Srbiji se samo nagađa ali procena je da je tek 10 odsto njih i prijavljeno na pravoj adresi prebivališta. Novim zakonom o zakupu, stanodavci i zakupci su dužni da potpišu ugovor koji će sadržati prava i obaveze obe strane, a jedna od obaveza stanodavca jeste da mora Poreskoj upravi prijaviti da je izdao prostor na korišćenje i od zakupnine plaćati porez što mali broj njih i poštuje.

I pored svega, jedini legalan način da stanodavac zaštiti svoja prava  i imovinu jeste potpisivanje Ugovora o zakupu nepokretnosti. On štiti i stanodavca i podstanara. To je jedini dokument koji može olakšati sudski spor ukoliko do njega iz bilo kog razloga dođe.

Jedan ovakav ugovor treba da sadrži  prava i obaveze zakupnih strana, podatke o nekretnini, kao i faktičkom stanju stvari, visini kirije, načinu plaćanja računa, depozitu. Ugovor je validan ukoliko je overen kod notara ili u sudu, ali i potpisan u prisustvu dva svedoka i sa njihovim potpisima,  ima pravnu snagu.

B.B.

Podeli