Društvo

Lokalna platforma za dijalog – Pomirenje u regionu

”Pomirenje u regionu: Sandžak i budućnost dijaloga između Bošnjaka i Srba”, naziv je debate koja je danas održana u prostorijama OEBS-ovog trening centra u Novom Pazaru. To je još jedna u nizu debata u okviru projekta ”Lokalna platforma za dijalog”, koji uz podršku Ambasade Švajcarske u Srbiji i Crnog Gori, realizuje Akademska inicijativa Forum 10.  

Koji su rezultati dosadašnjih inicijativa i napora na ostvarivanju koncepta pomirenja u regionu? Kakav dijalog treba uspostaviti između Bošnjaka i Srba? Šta za Sandžak znači politika pomirenja? U kojoj meri je suočavanje sa prošlošću uslov od koga zavisi pomirenje u regionu – samo su neka od ključnih pitanja o kojima su diskutovali učesnici ove debate.

”Nama je danas važno da od nekih aktera iz Sandžaka, od organizacija civilnog društva i političkih stranak čujemo šta je to politika pomirenja, koje su njene glavne odlike i da li je Sandžaku uopšte potrebna politika pomirenja, kao deo nekog političkog programa”, rekao je Fahrudin Kladničanin iz Foruma 10.

”Ovo jeste tema na kojoj smo mi radili u jednom trenutku, pa se poslednje decenije skoro potpuno stalo. Sada je reč ”pomirenje ” ponovo u opticaju. Mislim da se na pogrešan način ona percipira i mislim da nam za to treba dosta i vremena i znanja. To je tema koja je svakako potrebna i ne samo kada je Sandžak u pitanju”, ocenila je aktivistkinja NVO sektora Aida Ćorović.

I predstavnik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Ahmedin Škrijelj ocenio je da je ova tema od velike važnosti istakavši da je ”proces pomirenja između naroda i država na prostoru Balkana, naročito kada se to tiče Bošnjaka i Srba, nešto što je nužno i neophodno zarad naše budućnosti i ekonomskog razvoja. Smatram da je to pitanje od kojeg zavise svi ostali procesi kojima Srbija teži”, rekao je Škrijelj.

”Ja vjerujem da će današnja priča ili početak priče o dijalogu i pomirenju, načinima međusobnog razumjevanja i uvažavanja uzeti u obzir premisu da svi mi ponaosob u prirodi, osjećamo potrebu za mirom”, rekao je predstavnik Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka, Mustafa Fetić.

Ovo je prva od tri debate koje će se baviti politikom pomirenja. Narednog meseca, najavljuju organizatori, o ovoj temi diskutovaće i Bošnjaci i Srbi.

S.Lj.

Podeli