Društvo

Kontrola dvotočkaša

Od početka ove godine u Novom Pazaru su zabeležene  tri saobraćajne nezgode u kojima su učestvovali dvotočkaši. Saobraćajna policija sprovodi pojačanu kontrolu motociklista sa akcentom na brzinu i nošenje zaštitne opreme.

Dvotočkaši su, pored pešaka, najosetljivija kategorija učesnika u saobraćaju pa su i posledice nezgoda veoma teške. U poslednjih nekoliko dana na ulicama grada i prigradskih naselja dogodile su se dve saobraćajne nezgode sa učešćem motociklista. Od početka godine zabeleženo je ukupno tri nezgode. Stradaju uglavnom mlade osobe, neiskusni vozači ili oni koji vožnju motorom doživljavaju kao zabavu. Saobraćajna policija preduzima sve mere kako bi njihova vožnja ostala u granicama bezbednog odvijanja saobraćaja.

Poseban problem predstavljaju maloletni vozači koji sebe doživljavaju kao štićenike sopstvenih godina, odnosno da im je sve dozvoljeno i da za njih ne postoji kazna. U Policiji tvrde suprotno.

„Razlika u odnosu na odrasle je u tome što se nenaplaćuju novčane kazne već se takav zahtev upućuje Sudu za prekršaje. Prilikom zaustavljanja i privođenja maloletnika obaveštavaju se roditelji i staratelji, Centar za socijalni rad i druge institucije zadužene za brigu o deci“, kaže Safet Avdović, viši policijski inspektor.

Iz Saveta za bezbednost saobraćaja grada i iz Odeljenja Saobraćajne policije PU Novi Pazar pozivaju sve učesnike u saobraćaju da u ovom periodu obrate pažnju na motocikliste. Najveći broj nezgoda događa se upravo zbog smanjene mogućnosti uočavanja dvotočkaša u saobraćaju.

Podeli