Društvo

Rok za prijavu doprinosa ističe 30. aprila

Kraj aprila poslednji je rok do kada bi poslodavci u Srbiji trebalo Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje da dostave prijavu M4 obrasca kojim potvrđuju da su redovno uplaćivali zarade i doprinose za svoje radnike tokom 2016. godine. U PIO fondu objašnjavaju da je zakonska obaveza poslodavaca da im dostavljaju dokaze, odnosno da plaćaju doprinose za sve zaposlene, a obračun, kontrola i naplata doprinosa je u nadlježnosti Poreske uprave.

Samo sa tako kompletiranim obrascem, Fond ima tačnu evidenciju o stažu i plaćenim doprinosima za radnika. Događa se da poslodavac uredno uplati doprinose zaposlenima, ali nije predao dokaz o tome, odnosno prijavu M-4, tako da u matičnoj evidenciji fonda o tome ne postoje podaci, ističu u PIO fondu.

Pravo na besplatnu rehabilitaciju u zdravstveno-stacionarnim ustanovama i banjsko-klimatskim lečilištima tokom 2017. godine, u trajanju od 10 dana, imaju korisnici starosnih, invalidskih i porodičnih penzija koji imaju prebivalište na teritoriji Republike Srbije i čija je penzija  do iznosa od 23.799,00 dinara. Direktor Novopazarske filijale penzisko-invalidskog osiguranja Mirsad Abdurahmanović kaže da će penzioneri iz Novog Pazara, Sjenice i Tutina te pogodnosti iskoristiti do kraja godine.

Prema evidenciji iz januara broj penzionera u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu iznosi ukupno 21.137.

A.Ni.

Podeli