Društvo

Priprema projekata prekogranične saradnje

Kancelarija za evropske integracije Srbije i Ministarstvo evropskih poslova Crne Gore, uz tehničku podršku Zajedničkog tehničkog sekretarijata Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora, i Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj u Novom Pazaru, organizovali su prvu radionicu o pripremi projekata prekogranične saradnje. Ukupna sredstva koja je Evropska unija namenila za programski period od 2014-2020.godine iznose 8 miliona i 400 hiljada evra.

Program prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora, finansira se iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć Evropske unije; obuhvata budžetski period od 2014.do 2020.godine i sprovodi se po pravilima decentralizovanog sistema upravljanja sredstvima.

Potencijalni podnosioci projektnih predloga: predstavnici lokalnih vlasti, javnih ustanova i preduzeća, kulturno-obrazovnih institucija, nevladinih organizacija, razvojnih agencija i slično, na ovoj radionici bili su u prilici da saznaju sve važne detalje o aktuelnom Programu prekogranične saradnje.

Prema rečima šefa zajedničkog tehničkog sekretarijata programa prekogranične saradnje Darka Čukuranovića, pojedinačni projekti mogu dobiti I do pola miliona evra, ali je bitno da svi ti projekti moraju da zadovolje specifičnost prekogranične saradnje, a to je da imaju svog prekograničnog partnera iz Crne Gore, odnosno iz Srbije.

Pomoćnik gradonačelnika za međunarodnu saradnju Faruk Suljević ocenio je da su projekti prekogranične saradnje od velikog značaja za Novi Pazar.

‘’Mi smo možda najaktivniji učesnici Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora. Drago nam je što je ponovo raspisan konkurs I nadam se da će Novi Pazar I ovaj put imati nekoliko projekata sa kojima će aplicirati’’, rekao je Suljević. On je podsetio na uspešno realizovane projekte, kao što je projekat JKP ‘’Vodovod i kanalizacija’’, i izrazio nadu da će ove godine još neko javno preduzeće dobiti šansu.

‘’Očekujem da će proći i projekti Doma zdravlja, te da će maker jedna novopazarska škola napraviti saradnju sa obrazovnim institucijama susedne nam Crne Gore’’, kazao je Suljević.

Radionica o pripremi projekata prekogranične saradnje u Novom Pazaru održaće se i sutra.

S.Lj.

Podeli