DruštvoKultura

Učenici Ekonomske škole prate nastavu on line

Ekonomsko-trgovinska škola u Novom Pazaru jedna je do prvih srednjih škola u zemlji koje realizuju projekat “on line nedelja”, a u okviru kog učenici nedelju dana putem interneta prate nastavu od kuće. Ovaj projekqat  realizuje se ciljem da olakša školaovanje učenicima, da ih osamostali i da osavremeni nastavu uopšte.

Učenica Ekonomsko-trgovinske škole, Ivana Radomirović, živi u novopazarskom naslju „Deževski put“ i ovih dana pohađa nastavu iz svog doma. Ona je jedna od 300 učenika drugog razreda ove škole koji su uključeni u čitav projekat.

Učenici prate nastavne sadržaje predviđene za ovu radnu sedmicu, slijede instrukcije profesora, uče ali i odgovaraju na zadatke. Kako ona kažeda je  veoma brzo savladala sve vještine neophodne za praćenje nastave.

” Prednosti on line nedelje su svakako veće za one koji žive u udeljnijim prostoru.Takvi učenici,  na ovaj način, ne moraju da se bude rano i da putuju, već se vrlo jednostavno upoznaju sa školskim obavezama. Jedna od prednosti je i ta što mi sami možemo da organizujemo svoje vreme i izaberemo kom predmetu ćemo se najviše posvetiti”, kaže Ivana Radomirović.

Slično iskustvo ima i učenica, Ajla Bihorac, koja sa drugaricom iz klupe prati nastvu on line. Ona je, kao i ostali, povezana sa centralnim sajtom, posebno kreiranim za ovakvu nastavu. Ajla kaže da sa ovako pripremljenim sadržajima predviđeno gradivo tokom dana savlada za dva i po sata.

Tim administratora i profesora koji predaju drugoj godini u ekonomsko-trgovinskoj školi već su se oprobali u on line nastavi krajem novembra mjeseca, a ankete sprovedene nakon toga pokazale su da su učenici dobro savladali zadato gradivo. Za uspjeh su potrebne posebne pripreme nastavnih sadržaja i power point prezentacija.

“ Ljudima izgleda to jednostavno, ali čitav tim  je radio na tim pripremama. Treba pripremiti sve prezentacije da bi sve funkcionisalo kako treba. Naš cilj je da pratimo savremene nastavne metode i primenjujemo ih u svom radu”, kaže profesorica srpskog jezika i književnosti u ovoj školi, Sanela Hasanović i ističe da je Ekonomsko-trgovinska škola prva koja je pokrenula ovaka vid nastave.

Osim što prati savremene metode u nastavi Ekonomsko-trgovinska škola je na ovaj unprijedila i tradicionalan vid držanja časa, razmjenu sadržaja, znanja, transparentnost u radu i ocjenjivanju.

A.Š.

 

Podeli