Društvo

DUNP: Veći broj budžetskih mesta u sektoru informacionih tehnologija

Prema predlogu upisne kvote, na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru ove godine na 22 akreditovana studijska programa u prvu godinu osnovnih i integrisanih akademskih studija biće upisano ukupno 1100 studenata, od kojih  će na budžetu biti 755, a na samofinansiranju 345.

 „U odnosu na prošlu godinu povećan je broj budžetskih mesta jer je Akcionim planom Vlade Srbije za podsticaj razvoja sektora informacionih tehnologija, predviđeno da se poveća kvota na studijskim programima vezanim za informatiku. Tako je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prihvatilo predlog Državnog univerziteta da se budžetske kvote na studijskim programima Računarska tehnika i Matematika i informatika, povećaju za 34, odnosno 21“ – rekao je prof. dr Miladin Kostić, rektor Državnog univerziteta u Novom Pazaru.

Prema njegovim rečima, ove godine uvode se i dva nova studijska programa:„Studijski  program Poslovna  informatika već je akreditovan, dok je Softvrsko inženjerstvo u postupku akreditacije i verujem da ćemo uskoro i za taj studijski program dobiti akreditaciju. U prvu godinu na ovim studijama biće upisano  po 40 budžetskih studenata.“

Predlog  kvota prosleđen je Ministarstvu prosvete, a nakon odluke Vlade Srbije koja treba da utvrdi konačne kvote, biće raspisan konkurs za upis. Što se školarina tiče, izvesno je da se one ni  naredne školske godine neće povećavati.  U zavisnosti od studijskog programa, iznosiće 50, odnosno 60 hiljada dinara.

Državni univerzitet će  i ove godine u maju organizovati besplatnu pripremnu nastavu za upis na prvu godinu studija.

Izvor: DUNP

Podeli