Društvo

Izrada praktičnih politika o interkulturalnom obrazovanju

Članovi nevladinih organizacija i stručnjaci iz oblasti obrazovanja, nastavnici iz osnovnih i srednjih škola bili su učesnici fokus grupe, akreditovane obuke koja se bavila temom „Izrada praktičnih politika o interkulturalnom obrazovanju“.

Fokus grupu vodila je psihološkinja dr Mirjana Beara a aktivnosti su dio projekta ”Poboljašanje uslova života Roma i drugih marginalizovanih grupa, prevencija ilegalnih migracija  i podsticanje reintegracije povratnika u Srbiju” koji realizuje Ekumenska humanitarna organizcaija iz Novog Sada.

„U okviru svih aktivnosti ovog projekta imamo i jednu obrazovnu komponentu koja se sastoji od realizacije akreditovanih obuka za nastavnike osnovnih i srednjih škola. Obuka o izazovima interkulturalnog obrazovanja, o tome kako učiti đake da žive zajedno, da vode dijalog te integrišu svoja iskustva u nešto što prevazilazi suživot jednih pored drugih, već da dođe do bolje saradnje i bolje interakcije između kultura. Današnji susret je u sklopu ovog projekta, odnosno nastavak rada na praktičnim politikama. Mi želimo da damo preporuke zakonodavcima o tome kako da se principi interkulturalnog obrazovanja bolje integrišu u zakonsku regulativu u našem obrazovanju“, rekla je psihološkinja dr Mirjana Beara iz Centra za proizvodnju znanja i veština.

Škole trebaju pružiti učenicima obrazovanje i odgoj koji će im pomoći u odrastanju i životu sa različitostima koje, ako su ispravno shvaćene, ne dijele nego obogaćuju i povezuju ljude. Da bismo razumjeli i cijenili različitosti, nije dovoljno samo poznavati ih. Potrebno je raditi na uspostavljanju i promovisanju interkulturalnih odnosa, saradnje i dijaloga.

A.Ni.

Podeli