Društvo

Prevencija narkomanije kod mladih

U centru za decu i omaldinu Duga održana je tribina o Prevenciji narkomanije kod mladih u Novom Pazaru. Cilj je podizanje svesti zajednice o problemu zloupotrebe droga.

Projekat “ Prevencija narkomanije kod mladih”, namenjen je deci osnovnih i srednjih škola, kao i roditeljima.  Realizuje se kroz tribine, ankete i radionice.

Psihijatar dr Amir Kajkuš je mladima na ovoj diskusiji govorio o opasnostima po mentalno i fizičko zdravlje mladog čoveka, koji koristi drogu. Kajkuš kaže da je Narkomanija svestki problem i da o njemu treba da se govori.

“Mi govorimo o problemu ljudi koji koriste heroin i tu postoji određena brojka ljudi, koji se javljaju redovno, a ima i onih koji ne dolaze u ambulantu Opšte bolnice. Sa druge strane imamo I veliki broj onih koji koriste marihuana i tome ne pridaju veliki značaj, a ona je opasna stvar i ubudućnosti će nositi najviše života I to negde moramo da sasečemo u korenu, d aNovi Pazar ne bude opet u statističkom vrhu ljudi, koji koriste drogue”,rekao je Kajkuš.

O značaju edukacije i afirmaciji zdravih stilova života govorio je profesor Sead Bojadžić, koji u Gimnaziji radi kao psiholog-pedagog. On je istakao da je za prevenciju narokmanije potrebno da se uključi i šira društvena zajednica.

“Potrebno je da se angažujemo svi, mi koji radimo u školi, roditelji, a i institucija.  Na svima nama je odgovornost, kako bi se bavimo ovim problemom”, rekao je Bojadžić.

Projekat “Prevencija narkomanije kod mladih u Novom Pazaru “realizuje Centar Duga i Kancelarija za mlade uz podršku Grada Novog Pazara.

Podeli