Društvo

Vreme je za zamenu zimskih guma

Po Zakonu o bezbednosti saobraćaja, od 1. novembra pa sve do 1. aprila  svi vozači u Srbiji trebalo bi da poseduju sve četiri zimske gume na vozilu. Od sutra ova obaveza prestaje pa su mnogi vozači požurili kod vulkanizera.

Kada nema snega i leda zimska oprema nije obavezna, ali Agencija za bezbednost saobraćaja savetuje korišćenje zimskih guma pošto su mekše i bolje prijanjaju na podlogu, pa imaju mnogo kraći zaustavni put prilikom kočenja. To se odnosi na zimske mesece, ali mnogi vozači ne znaju da ove prednosti zimskih pneumatika mogu da koriste i leti uz njihovo punjenje azotom. Dodatne prednosti ovakve upotrebe zimskih guma su i  manje variranje pritiska u njima zbog stabilnosti gasa, produžuje se životni vek za 25 procenata, povećava se sigurnost vožnje i potrošnja goriva od 2 odsto. I sve to u Novom Pazaru i po ceni od 400 dinara za sva četiri točka. Ova usluga se, međutim, veoma malo koristi čuli smo od vulkanizera.

Kada je u pitanju redovna smena zimskih i letnjih pneumatika oni koji to već nisu uradili sada to uveliko čine.

I da se još jednom vratimo na punjenje guma azotom. Da ne biste kupovali dva kompleta guma, a da na vozilu uvek imate kvalitetne pneumatike  probajte ovu tehniku. Hvale je i iskusni vozači profesionalci.

Podeli